Den flera meter vida takkronan som hänger över matsalen är The Lamps signum. Kvällstid sprider den ett varmt och dämpat ljus över borden. Men nu är det en varm försommarkväll och vi stegar vidare ut på innergården, som är helt inramad av hotellkvarterets brunbetsade träfasader. Några kraftigt beskurna gårdsträd för tankarna till den japanska bonsaikonsten.
À la carte-menyn består av tio smårätter och fem större. På bordet hamnar tre snyggt upplagda rätter. Starten är en ceviche på tärnad röding och pilgrimsmussla. I marinaden finns sötsyrliga smaker av ponzu och yuzu. Och mycket chilli, så pass mycket att hettan bedövar smaklökarna inför de kommande rätterna.
Efter att ha sköljt munnen med vatten biter vi av en taco med fyllning av hummer och chillimajonnäs. Tacoskalet har en trevlig majssmak, men hummern känner vi inte så mycket av. Friterade kycklingsdumplings har en mild krämig fyllning med smak av spetskål och vårlök och doppas i en söt och aromatisk sojasås.
Bland de större rätterna finns röding med bland annat palsternackspuré och brynt smör- & vitlöksskum. Det är en rejäl rödingsida på fatet. Den är fast i konsistensen, men inte överstekt, så den får godkänt. En urkramad grillad citron ger både sötma och syra till detta.
Dryckesmenyn ger ett bra intryck med ett litet urval av kvalitetsviner. En fyllig chablis med lagom syra passade bra till rätterna ovan. Annars kan man välja bland flera japanska öl, som passar bra till de heta smakerna. Likaså finns nio utvalda sakesorter, med informativa smakbeskrivningar.
Serveringen gör inget större väsen av sig. Rätterna ställs fram snabbt utan presentation. Uppmärksamheten kunde vara större.
The Lamp skulle kunna trimma och balansera smakerna bättre, men sammantaget är detta ändå en både lugn och stimulerande miljö för opretentiösa måltider i gott sällskap. Och dryckesmenyns sakesorter skulle vi gärna botanisera mer i.
Fakta
Restaurang: The Lamp Restaurant
Adress: Hospitalsgatan 5
Telefon: 011-122010
Web: https://www.thelamphotel.se/sv