Svar på ”Hur tänker RTÖG om Vikingstad?”, HB, 17/1.
Räddningstjänst, precis som ambulans och polis, är viktiga funktioner och därför gör vi alltid noggranna analyser innan några större förändringar kan göras. När det gäller var resurser ska finnas och hur stora de ska vara, tittar vi bland annat på riskbilden i området och hur många som bor där. En ort med få eller inga större industrier har till exempel en mindre riskbild än en ort med flera stora industrier.
För Vikingstads del har vi gjort analyser med hjälp av Linköpings universitet och en konsult med stor erfarenhet i området. Dessa underlag har sedan, tillsammans med egna analyser och dialoger med berörda, kommit fram till ett antal förslag som vår direktion tagit ställning till. I arbetet har vi tagit hänsyn till kända utbyggnader i Vikingstad och flera av dessa ligger österut mot Lambohov. Det inriktningsbeslut som fattades har delgetts länsstyrelsen och Linköpings kommun som var och en ska ta ställning utifrån sina ansvarsområden.
När det gäller körtidsanalyser, så har en forskargrupp beräknat ett genomsnitt för ankomsttiderna till samtliga adresser inom Vikingstads insatsområde. De har då kommit fram till en skillnad på i genomsnitt 130 sek (2 min 10 sek), mellan Vikingstads ankomst och när annan räddningsstation anländer till skadeplatsen.
Vikingstad var en av de första räddningsstationerna i Sverige som införde en så kallad FIP-enhet (första insatsperson), och denna verksamhet har fungerat mycket bra under många år. Erfarenheterna från landet är mycket positiva och den har räddat liv och egendom samt förkortat insatstiden. Vår uppfattning är att två FIP-enheter, med anpassad utrustning (räddning/ sjukvård) tillsammans med övriga resurser som larmas (oftast från Lambohov, men även från Mjölby) kommer att vara en bra och tillräcklig resurs för aktuella händelser inom Vikingstads insatsområde.
Samtliga räddningsstationer inom RTÖG kan larmas till hela vårt insatsområde, vilket innebär att om vi har en pågående insats så återskapas resurser för ytterligare larm. Vikingstad är också en resurs som kan larmas för insatser i hela länet när det gäller olyckor med många skadade och transport av sjukvårdsgrupp. De upprättar också en servicedepå vid stora insatser.
Jag vill särskilt visa uppskattning till personalen i Vikingstad som på ett mycket förtjänstfullt sätt har utfört sitt arbete under tiden som utredningen och beslutsprocessen har pågått.
Anders Nygren
biträdande räddningschef, Räddningstjänsten Östra Götaland