Just nu är grundvattnet på allas läppar eller snarare bristen på grundvatten i Sverige. Jag, som inte är någon expert, har ändå en teori om varför denna situation har uppstått. Jag vill hävda att det finns naturliga orsaker till problemet, som vi själva påverkar eller har påverkat. Dessa är:
• Bristen på nederbörd under samtliga säsonger höst, vinter, vår och sommar.
• Vi blir betydligt fler personer i Linköping, i Sverige och i världen som brukar dricksvatten.
• Det byggs som aldrig förr i Haninge, Ullstämma, Valla, Djurgården och Sturefors.
• Åkrar, ängar, parkmarker och skogar blir till hårdgjorda ytor i asfalt och betong.
För att fylla på grundvattnet behövs det nederbörd men det är också viktigt med stora ytor som samlar upp vattnet i fördröjningsmagasin, där det långsamt får sjunka ned och fylla på magasinet med grundvatten, men dessa ytor finns inte idag eller håller på att byggas bort.
Den styrande ”gröna majoriteten” i Linköping har försatt oss i denna situation genom att bygga bort de flesta av våra grön- och grusytor så som den yta som finns utmed Djurgårdsgatan och den lilla grönyta som finns vid kapellet vid Kyrkogården i Valla. De nya byggnaderna, gatorna och parkeringsplatserna ansluts till kommunens dagvattennät istället för att fångas upp av marken. På ”den gamla goda tiden” samlade man upp dagvattnet i tunnor som sedan nyttjades till bevattning av blomsterrabatter och fick på så vis ett naturligt kretslopp tillsammans med fler öppna ytor. Nu för tiden byggs det i till exempel Ullstämma, där det i varje hem finns rabatter och grönytor som ska bevattnas av renat färskvatten.
Experter och forskare varnar nu för att vi i framtiden kommer att få se mer översvämningar i våra städer så som Linköping och det är en följd av bristen på naturliga uppsamlingsplatser av dagvattnet. Vad gör då de styrande i Linköping åt detta? Jo de bygger större och grövre dagvattenledningar istället för att bevara och skapa fler grönytor och grusplaner.
Vem ska ta ansvar för detta?