Vem vill åka med Hertig Karls buss?

Linköpings blodbad. Fem personer avrättades på Stora torget i Linköping år 1600.

Linköpings blodbad. Fem personer avrättades på Stora torget i Linköping år 1600.

Foto: Daniel Erlandsson

Ordet fritt2017-08-08 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänkte åka buss häromdagen men det var med stor tveksamhet jag klev på. Det stod nämligen Hertig Karl på den.

Jag anser att knappast någon har åstadkommit så mycken sorg och bedrövelse i Linköping och i Sverige som denne hertig, sedermera kung Karl lX. På Stora torget här avrättades år 1600 fyra medlemmar i landets rådselit efter en grym parodi på rättegång. Deras enda ”brott” var att de som herremän stod fast vid sin trohetsed till den dåvarande kungen Sigismund, även kung i Polen. Här halshöggs också krigsöversten Bengt Falk, född och uppvuxen i Linköping och son till vår biskop. Förmodligen var avsikten att sätta ytterligare skräck i Linköpingsborna.

Blodbadet i Linköping var inte det enda hertig Karl låg bakom. Långt värre händelser ägde rum i till exempel Kalmar och Åbo. De som på något sätt stod i vägen för hertigens maktambitioner råkade illa ut. I den mån rättegång förekom var hertigen både åklagare, vittne och domare såsom i Linköping. Offren mördades med exempellös grymhet, ofta efter tortyr. Huvudena spetsades i långa rader på järnstaket.

Det största nederlag svensk krigsmakt någonsin drabbats av ägde rum i Kirkholm utanför Riga 1605. Värre än Poltava. Tusentals svenska soldater massakrerades på slagfältet efter ett anfall – lett av Karl lX – på de polska styrkorna. Sigismund fick här sin revansch för nederlaget vid Stångebro. Om han nu sökt den.

Beslutet att namnge bussarna i Linköping var ett sätt att hedra bemärkta invånare här. Hertig Karl hör inte hemma i kretsen med till exempel Camilla Tilling, Elsa Brändström och Magnus Johansson. Ta bort honom!