Varför har ni slutat vattna?

Ordet fritt2017-06-01 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Folkungabygdens pastorat, hur tänker ni när det beslutades att bevattningen på kyrkogårdarna skulle upphöra? Om man inte kan åka varje vecka till graven ska man då aldrig kunna sätta några blommor? Har mina anhörigas grav i Sya där det varit fint och välskött tack vare vaktmästare Maria Granat Persson.

Bevattningsanläggning finns till Svartån och det har fungerat alla år förut och jag tror inte att vattnet kommer ta slut. För tillfället ser det rent förskräckligt ut, har aldrig sett det så förut. Ni har adresser till gravrättsinnehavarna när ni vill ha betalt för något. Synd att ni inte kunde använt adresserna och skickat ut ett brev om era beslut. Vore tacksam om ni kunde förklara varför ni beslutat detta. Hur mycket pengar sparar ni på att förstöra så här? Stackars vaktmästare som måste åka runt och försöka fixa till det på några timmar. Gå tillbaka till systemet som det var innan.

Lena Petersson

Svar:

Vår tillgång på vatten runt om i landet är tyvärr, också i år, en fråga som kommer att bli svår för oss att hantera. Vintern och våren gav oss inte mycket nederbörd vilket leder till sjunkande nivåer av grundvatten. Vi inom begravningsverksamheten har fått riktlinjer centralt om bevattningsförbud införs i våra kommuner så ska vi respektera detta och inte vattna på våra kyrkogårdar och gravar. Vi hoppas verkligen att vi kommer att slippa hamna i den situationen men tycker samtidigt att det är självklart att spara på vattnet till att dricka och att hålla lantbruk och industrier igång.

När det gäller Sya kyrkogård så är det ett manuellt system med kranar ute på kyrkogården som nu börjar få några år på nacken med flera reparationer som följd. Ska det användas kontinuerligt måste det övervakas under arbetstid och går inte att köra på natten då vi helst ser att bevattningen är i drift. Vi har därför valt att satsa på planteringslådor med vattenmagasin på våra skötselgravar vilket ger en betydligt högre kvalité på blomplanteringarna med åtskilligt mindre åtgång av vatten. Då en bevattningsanläggning är främst till för att hålla våra gräsmattor gröna ger det för lite vatten till blomplanteringar som kräver väsentligt mer vatten än vad som kommer från spridarna.

Stefan Kuylenstierna

kyrkogårdschef, Folkungabygdens pastorat