Tillgängligheten är högt prioriterad

Gamla Linköping. Dahlbergs Café har såväl ramp som dörröppnare och en yta anpassad för ökad tillgänglighet.

Gamla Linköping. Dahlbergs Café har såväl ramp som dörröppnare och en yta anpassad för ökad tillgänglighet.

Foto: Friluftsmuseet Gamla Linköping

Ordet fritt2017-04-07 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare, 4/4 och 5/4.

Tack för era synpunkter kring utvecklingen av Friluftsmuseet Gamla Linköping. De fyra scenarier som beskrivs i utredningen har alla sin olika fördelar, nackdelar och konsekvenser. Förslagen är nu under politisk diskussion, och Linköpingsbornas synpunkter är värdefulla i den processen. På webbplatsen gamlalinkoping.info finns kontaktuppgifter för dig som vill lämna synpunkter.

Bertil Jacobsson tar i sin insändare upp problemet med bristande tillgänglighet. Tillgänglighet är ett högt prioriterat område för friluftsmuseet, och något som vi arbetar med kontinuerligt, i nära samarbete med fastighetsägaren Bryggaregården AB. Det finns flera släta tillgänglighetsstråk i stadskvarteren, här testas olika material, för att se vad som blir både hållbart och vackert. I området finns det även möjlighet till mat och fika, både Dahlbergs Café och värdshuset är idag utrustade med ramper och dörröppnare. Jag vill också slå ett slag för vår tillgängliga trädgård, Täppan, och Skogsstigen i Vallaskogens naturreservat som är rullvänlig och har en anpassning för synskadade.

Det finns naturligtvis mycket att göra när det gäller tillgänglighet, och precis som insändaren beskriver kommer vi inte att kunna anpassa alla byggnader, av kulturhistoriska skäl, men ambitionen är att göra så mycket vi kan. En ramp till leklagården vid Östra torp är just monterad och små förbättringar görs inne i husen, exempelvis justering av tröskelnivåer, vilket underlättar för besökare som går med rullator. Fler anpassningar kommer att göras under 2017, exempelvis installeras hörslingor i Kapellet och i konferenslokalen i Curmanska magasinet, en tillgänglighetsanpassad vagn för hästskjuts kommer att tas i bruk och en tillgänglighetskarta tas fram för att förtydliga anpassade stråk och platser. Det sätts även upp wifi-punkter i området för att öka den digitala tillgängligheten. När Lill-Valla lekpark är klar till hösten 2017 kommer den att till delar vara tillgänglig och i den pågående projekteringen av Ryttartorpet är tillgänglighet till gårdsmiljön en självklar del.

Vi tar gärna emot fler förslag på tillgänglighetsåtgärder, och arbetar vidare enligt devisen ”det som är bra för människor med funktionsvariationer är bra för alla”.

Tina Karlsson

museichef, Friluftsmuseet Gamla Linköping

kultur- och fritidsförvaltningen, Linköpings kommun