Tänk först – lova sedan

Godis. Vem blir inte sugen? Men i många lägen i livet är det bra att kunna behärska sig, påpekar Harriet Larsson.

Godis. Vem blir inte sugen? Men i många lägen i livet är det bra att kunna behärska sig, påpekar Harriet Larsson.

Foto: JESSICA GOW / TT

Ordet fritt2014-11-17 06:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför julhandeln, som om­igen väntas slå nya rekord, är önskelistorna långa från många av våra unga. Kanske behöver de inte få alla önskningar uppfyllda, utan att de kan få vänta till födelsedag eller erhålla det önskade längre fram genom lämplig motprestation?

Det så kallade ”Marshmallowtestet” från slutet av 60-talet kanske kan dämpa oss en smula när vi trängs i julhandeln. Forskaren och psykologen Walter Maschles undersökte en grupp 5-åringars förmåga att stå emot att äta upp en godisbit som låg framför dem under en stund, med vetskap om att de kunde få dubbelt upp om de klarade av att stå emot frestelsen. En tredjedel av dessa 550 barn som deltog i testet, klarade detta. Vid regelbundna uppföljningar senare i livet visade det sig att de som hade självkontroll att stå emot impulsen hade klarat, skola, jobb, vänner med mera betydligt bättre än de som gav efter för frestelsen. De hade enkelt uttryckt ett bättre liv än de andra!

Råd till oss som lätt ger efter för våra känsloimpulser när det gäller frestelser som att röka, köpa, kröka, busa, bråka … är att ta en liten paus innan handling så att vår ”beslutfattarhjärna” bakom pannbenet får komma i gång. Tröst är att distraktion och motivation går att träna upp, hjälp kan vara att först tänka igenom sina löften och sedan hålla dem. Det ger tillit och förtroende, något att tänka på för oss alla, inklusive våra politiker.