Tandlös lag till skydd för patienter

Ordet fritt2014-10-15 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt Patientsäkerhets­lagen ska vårdpersonal som begår grova brott utanför yrket kunna bli av med sin legitimation. Den ska garantera att vårdpersonal gör ett fullgott arbete. Men bara ett enda fall har lett till indragen legitimation trots att en rad läkare, till och med överläkare, bevisligen begått fruktansvärda brott, i vissa fall mot egna patienter.

Radio P1 sände den 12/10 dokumentären ”Patienten och tystnaden” där man i varje fall redogjorde för vad som hänt och vilka brott vårdpersonal hade dömts för.

Läkare, barnläkare som våldtar småbarn och innehar barnpornografi, läkare inom psykiatrin som uppmanar patienter att begå självmord, grovt misshandlar och dödshotar, kör ratt­onykter och drogpåverkade, sexuellt kränker kollegor, barnadråp, mordbrand med mera. I några fall hade legitimationen dragits in men återlämnats på grund av att bevis saknades, och att man i det läget inte kunde avgöra om personalen kunde göra ett fullgott arbete.

I vissa fall hade läkaren fått sparken av landstinget men fortsatt arbeta inom bemanningsföretag.

Hur kan dessa människor få fortsätta arbeta inom vården där man ska kunna ha förtroende för sin läkare när man själv är som svagast? Kan du med gott samvete lämna din anhörig i goda händer? Våga du själv besöka en läkare med denna vetskap?

De olika myndigheterna skyller på varandra men inser samtidigt allvaret i den fullkomligt tandlösa lagen. Patientsäkerhet, vad är det?