Sverige bör sluta leka världsfrälsare

Margot Wallström. Den svenska utrikesministern har betett sig klumpigt gentemot Saudiarabien, anser skribenten.

Margot Wallström. Den svenska utrikesministern har betett sig klumpigt gentemot Saudiarabien, anser skribenten.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Ordet fritt2015-04-13 06:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige är ett av de mest exportberoende länderna i världen. Saudiarabien är en mycket viktig handelspartner i Mellanöstern och dessutom en stark aktör i Mellanöstern och inte minst i den internationella ekonomin (ligger på Sveriges ”20-i-topp-lista” vad gäller exportländer).

Sverige har historiskt bidragit till Saudiarabiens uppbyggnad och svenska företag har därmed bidragit till Saudiarabiens utveckling, exempelvis inom industrin. Stora investeringar görs och kommer att göras i Saudiarabien för att möta den snabbt växande befolkningens behov, inte minst inom infrastrukturen där Sverige är ett av många länder som slåss om affärskontrakten. Genom Sveriges affärskontakter får vi unika kontaktytor till bland annat Saudiarabien.

Så innan vi sätter oss på våra ”höga hästar” och leker att vi är världsfrälsare så tycker jag vi ska fråga oss: På vilket sätt tror vi att vi kan påverka länder som exempelvis Saudiarabien att utvecklas mot ett öppnare samhälle, öka välståndet för landets invånare och förbättra de mänskliga rättigheterna?

Gör vi det genom ett ökat samarbete och dialog med aktuellt land eller tror vi det blir bättre genom att vår utrikesminister öppet kritiserar landet i fråga och använder de diplomatiska verktygen som om en urmakare använder en skiftnyckel?