I två insändare (27/10 och 2/11) ifrågasätts de fakta som lyfts fram om den svenska skogen. För det första så sätter ingen samma trädslag i hela Sverige vilket gör att plantage inte är applicerbart i Sverige. Skogsägare väljer vilket trädslag som passar bäst utifrån markens förutsättningar.
Ingen skogsägare sätter frivilligt igen åkermark utan det är det enda alternativet som återstår när efterfrågan på svenska jordbruksprodukter sjunkit. Likaså med ängs- och hagmarker, de kan inte användas till skogsbruk utan är just betesmark av den anledningen.
I insändarna lyfts också sambandet att vi har mer skog idag och att insekterna har minskat. Detta torde vara slutsatser som skribenten själv dragit och inte baserat på fakta.
Det som däremot bygger på fakta är att den svenska skogen ägs till hälften av privata skogsägare. Den sköts på ett långsiktigt sätt då omloppstiderna ligger på över 80 år. Vill vi människor leva i ett modernt samhälle så fyller skogen som en förnybar resurs många olika funktioner som hjälper oss i klimatarbetet. Skogen har brukats i många hundra år och vi skogsägare fortsätter att bruka den med hållbara metoder som idag är betydligt bättre än för just 100 år sedan.
Marit Bohlin
medlemsvald inom LRF Östergötland