Stängda vårdplatser blir till en ond cirkel

Ordet fritt2016-04-28 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med perspektiv i backspegeln menar jag att vårdplatsbrist alltid har funnits. Bristen är även landsomfattande. Dock förefaller den större i storstäder. Detta trots eller kanske tack vare att man bygger gigantiska sjukhus?

Jag har mina funderingar. Det finns fler legitimerade sjuksköterskor (även läkare) än någonsin. Vart tar de vägen?

Finns det en bristande utnyttjandegrad av sköterskor?

Kan sköterskebristen vara sekundär i förhållande till vårdplatsstängning av annan orsak? Stängningar av vårdplatser gör arbetet ännu tyngre, därav flykt. Är det en löne-, utvecklings-, eller miljöfråga (inklusive arbetstidsfråga?)

Kan det vara en nutida (ursäkta mig) bekvämlighetsfråga – jobbet kan vara hårt?

US ledning kommer (Ordet fritt 20/4) med en fråga som jag ibland helt flyktigt tänkt men som nu kommer upp på bortdet. Sköterskorna är så användbara till andra uppgifter än vårdande!

Det finns till exempel vårdenhetschefer (ej att förväxla med gamla tiders avdelningsföreståndare som var delaktiga i vårdandet), vårdutvecklare, ledningssköterskor och så vidare. Detta är ett sätt att höja sköterkans status och lön men det skall naturligtvis gagna vården. Det finns ju även förnämliga forskningar gjorda (av sköterskor) men har man tittat på nämnda sköterskors insatser i förhållande till bristen i vården?

Till sist. Kommer ”fel” patienter in via akutmottagningar? Detta har alltid diskuterats, åtminstone på akutmottagningar. (Se dotters beskrivning av 98-årig mor, Ordet fritt 16/4.) För att tala klartext, mycket gamla människor far illa av att komma dit! De blir även en”belastning” för akutsjukvården. Ledningen skriver i sitt inlägg att mycket kan göras för den äldre människan men troligen menar man inte för dem som kommer in med ambulans.

Naturligtvis skall den gamle ha behandling och god vår men helst utom akutsjukhusen. Geriatrisk kompetens och tillämpning av helhetssyn måste finnas. Här finns mycket för kommuner och landsting att arbeta med. Korttidsboende är en del men min erfarenhet är att detta inte, som man tenderar att tro, alltid är en rehabilitering utan ofta ren sjukvård. Utskrivningsklar innebär ofta ej medicinskt färdigbehandlad. Geriatrisk kompetens fordras. Även eller särskilt bland läkare då kanske den äldre inte ens hade behövt ”ta vägen” över en akutsjukvård med vårdplatsbrist.

Solvig Palm

pensionerad distriktsläkare och legitimerad sjuksköterska