Sopa rent framför egen dörr

Foto: Jeppe Gustafsson

Ordet fritt2015-08-01 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående de artiklar som har skrivits gällande missnöjet bland gode män i Mjölby och misskött överförmyndaruppdrag (Corren 26/6, 30/6, 7/7 och 15/7). Jag har tröttnat på de lögner och det förtal som överförmyndarkansliet i Motala håller på med. Jag har varit överförmyndare i 20 år på cirka en halvtidstjänst i Mjölby kommun. Jag har blivit omvald vid varje ny mandatperiod. Men nu anser man från Motalas håll att de har bättre insikt i hur beslut ska fattas än vad man hade i Mjölby. Jag tycker att man ska sopa rent framför egen dörr. Många gode män/förvaltare har hört av sig till mig och är förtvivlade över ett mycket dåligt bemötande. Dåligt bemötande kan aldrig accepteras.

Jag vet att man anställde fyra handläggare på heltid i januari. Flera av kansliets handläggare har slutat på egen begäran. Anledningen till detta kan man bara gissa sig till. Ett mycket dåligt klimat har uppstått. Detta var väl känt inför att Mjölby kommun skulle ta beslut om att ingå i den gemensamma överförmyndarnämnden. Trots detta valde Mjölby kommun att gå med till en hög kostnad för skattebetalarna.

Dåligt bemötande har inte varit det enda problemet. Arvodesbesluten för 2014 kommersent. Kostnader och ersättning för nedlagt arbete kommer att betalas ut under hösten 2015. Vem vill ligga ute med kostnader så länge? En del gode män/förvaltare har redan erhållit arvodesbeslut. Flera beslut har varit felaktiga, vilket har resulterat i att många beslut har överklagats till tingsrätten. Handläggarna på kansliet läser inte eller tar inte del av redovisningen, gör slarvfel med mera. Sammangåendet av kommunerna Mjölby, Motala, Ödeshög och Vadstena har genomförts. För att försvara sig själva för det som omnämnts ovan ägnar man sig åt "pajkastning". Detta bygger inga broar. Nu måste detta ros iland. Börja med ett trevligt bemötande och gör ett bra jobb.

Mest tänker jag på alla huvudmän och deras anhöriga och den onödiga oro som dessa skriverier orsakar. De måste kunna känna sig trygga. Jag tänker även på alla gode män/förvaltare som mår dåligt. Många av dessa har framfört till mig att vore det inte för att de har en god relation till huvudmännen skulle de sluta. Tråkigt då de gör ett kanonbra jobb och då de verkligen behövs.

Leif Eriksson

före detta överförmyndare