Skylta hela Vistvägen med 50

Vistvägen. Hastighetsbuden har varit många under åren.

Vistvägen. Hastighetsbuden har varit många under åren.

Foto: Mikael Svensson

Ordet fritt2017-10-18 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hastighetsfrågan är evig, den är ofta infekterad och inte ens ”experterna” är ense.

Många har ifrågasatt och irriterat sig över alla ändrade hastighetsgränser upp eller ner på Vistvägen de senaste åren. Ibland har det tidigare 50 kilometer i timmen blivit för alltför höga 60 och ibland alldeles för låga 40. Allt bara för att vissa fått för sig att 50 km/tim inte skall vara kvar i hastighetsgränssystemet.

Jag har hört till leda att 50 km/tim inte är någon bra hastighetsgräns i korsningar. Men 60 km/tim är definitivt inte någon säkrare hastighetsgräns vid korsande trafik.

För någon vecka sedan var det tydligen hastighetskontroll på Vistvägen på 40-sträckan i närheten av Ridhusgatan. Antalet ”fortkörare” var visst många …

Varför inte skylta hela Vistvägen 50 km/tim? Bara med undantag för 40 i området närmast Bergakorset och 30 i Ålerydsrondellen, i båda fallen platser där det gäller att vara extra försiktig med tanke på många korsande fotgängare och cyklister.

En återgång till 50 km/tim skulle leda till såväl en jämnare som en totalt sett säkrare trafik. 50 km/tim skulle dessutom tydliggöra för bilisterna att de då har skyldighet att släppa ut bussarna från deras hållplatser. Har ingen tänkt på detta?

Ulf