Skatteavdragens förlovade land

Ordet fritt2017-04-22 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på ”Staten måste börja prioritera bättre” 18/4

Enligt Jörgen F. Ericsson har vår nuvarande regering visat en imponerande fantasi i att hitta på nya skatter. Då kan vi erinra oss att tidigare Alliansregering endast hade skattesänkningar som sin främsta målsättning.

Men man var taktiska och sänkte inte våra skattesatser utan man uppfann något mycket smartare nämligen en mängd av administrativt krångliga så kallade skatteavdrag. Skatteskalorna fick ligga kvar på en hög nivå så att man fortfarande kunde jämföra sig med andra länder och visa Sveriges höga skatter. Vi har på så vis höga inkomstskatter som senare reduceras med en mängd skatteavdrag som Rot-avdrag och Rut-avdrag och våra jobbskatteavdrag, som jag tror är fem och det sjätte på väg. För att man skulle kunna klara skattesänkningen uteslöt man pensionärer, sjuka och arbetslösa.

Frågan är väl om vi får ut skäligt mycket service för inbetalda skatter.

Svaret är nog ganska enkelt, för det beror på vem man ställer frågan till.

Det ligger nog mycket i vad författaren och journalisten Lena Andersson skrev för några år sedan i DN. ”De flesta anar att om det inte fanns något sjukförsäkringssystem alls, skulle det inte vara Moderaterna som uppfann det” och likaså ”att vilket sjukförsäkringssystem som än fanns, rudimentärt eller utvecklat, skulle Moderaterna vilja skära i det”.

När det nu går bra för Sverige säger Moderaternas ekonomiske talesman, att det inte är finansministerns förtjänst utan det beror på nuvarande högkonjunktur. Som gammal man erinrar jag mig då vad den gamle socialdemokratiske finansministern Sträng sa i samma situation, han gav svenska folket rådet att rösta på sossarna, som tydligen alltid hade tur med högkonjunkturen.

Läs mer om