Skamligt beslut av Moderaterna

Tiggeri. Ett förbud innebär bara att blunda för problemen, menar skribenten.

Tiggeri. Ett förbud innebär bara att blunda för problemen, menar skribenten.

Foto: Emil Langvad/TT

Ordet fritt2017-10-17 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I helgen har Moderaterna hållit sin partistämma och tog där beslut om ett nationellt tiggeriförbud. Straffet för tiggeri bör vara böter, enligt Moderaterna. Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, menar att beslutet grundar sig i att tiggeri inte ska normaliseras. Det verkar dock snarare som förslaget grundar sig i en vilja att blunda för fattigdom. Men Moderaterna tycks ha missat att det inte går att lagstifta bort fattigdom.

Det är självklart ett problem att vi idag har människor i Sverige som sitter på våra gator och utanför våra affärer som tigger. Det är inte ett värdigt liv att ha i ett land som Sverige. Det bör inte heller normaliseras. Däremot har vi i Centerpartiets ungdomsförbund svårt att se hur ett nationellt förbud mot detta skulle bekämpa roten till problemet. Att sedan föreslå att böter skulle vara det rimliga straffet faller självt på sin egen dumhet. Är planen kanske att Tomas Tobé ska gå runt och ta ifrån tiggarna muggen de har framför sig med lite mynt i?

Det är skamligt att Moderaterna har tagit beslut om att sparka på dem som redan ligger ner.

Låt oss istället prata om hur vi kan hjälpa till att förbättra situationen i Rumänien eller Bulgarien, där de flesta av tiggarna kommer ifrån. Låt oss prata om hur vi kan hjälpa de människor som redan är i Sverige och civilsamhällets enorma insatser här. Låt oss prata om byråkrati och lagar som sätter käppar i hjulet för utsatta människor.

Men låt oss aldrig ta beslut som ska underlätta för politiker att blunda för problemen.

Nora Karlsson

ordförande CUF Östergötland