Sansa debatten om skattehöjningar

Finansminister. Protesterna är starka när Magdalena Andersson aviserar höjda skatter.

Finansminister. Protesterna är starka när Magdalena Andersson aviserar höjda skatter.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ordet fritt2017-04-27 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen har föreslagit tämligen blygsamma skattehöjningar. Av den borgerliga kritikstormen för man intrycket att landets undergång är nära förestående. Förslagen hotar både stor- som småföretagare, arbetsviljan, viljan att utbilda sig etcetera.

Skattefrågan handlar om vad vi som medborgare gemensamt garanterar varandra, och vad den enskilde får betala själv. Exempel på vad som idag nästa helt betalas med skattepengar.

En plats i grundskolan kostade 2015 i genomsnitt 98 000 kronor per år, en förskoleplats 120 000–125 000 kronor, ett kejsarsnitt cirka 55 000 kronor, en akut hjärtinfarkt cirka 250 000 kronor för män och 180 000 kronor för kvinnor.

Men vissa skatter påverkar vårt ekonomiska beteende och det bör vi med skattesystemet väga in, men det motsatta gäller också, brist på skatter, och med det brister i viktiga sociala tjänster påverkas också, till det sämre.

Borgerligheten lyckades länge få väljarna att tro att skattesänkningar gick att kombinera med bibehållen hög social välfärd. Verkligheten visade att det är omöjligt, vilket borde sluta med en mer sansad debatt om skatter.

Christer Larsson