Sänkt mast – sänkt anseende

Mobilmast. Många faktorer spelar in i placeringen, skriver Telia i ett svar på insändare.

Mobilmast. Många faktorer spelar in i placeringen, skriver Telia i ett svar på insändare.

Foto: SÖREN ANDERSSON / TT

Ordet fritt2016-10-24 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 25 augusti publicerade Corren ett öppet brev från mig till Telia angående den försämrade mottagningen av mobiltelefonin på landsbygden under rubriken ”Telia, ge oss kunder vad vi betalar för”. Själv är jag drabbad, men genom min insändare har jag fått kontakt med andra Telia-abonnenter som råkat lika illa ut. Dessutom fick jag förklaringen till försämringen via nya kontakter med personer som förstår var felet ligger.

På den mer än 300 meter höga tv-masten i Kisa finns Telias sändare av signaler för mobil telefoni. Ju högre upp på masten sändarna är placerade, desto längre räckvidd – bättre täckning, men samtidigt högre hyra. Genom att välja en lägre placering på masten sparar Telia pengar, men försämrar samtidigt den täckning som ska ingå i det abonnemang deras kunder betalar för. Att Telia härigenom inte bara sänker sina sändares placering utan även sänker bolagets anseende verkar inga av Telias siffernissar eller deras chefer bry sig om.

Mitt öppna brev av den 25 augusti har inte bemötts av Telia på något sätt. Inte heller har Telia besvarat brev via ordinarie post eller e-postmeddelanden. Telias tystnad talar för sig själv, att man inte bryr sig om den enskilde kunden som mer och mer blir beroende av IT-världens finesser. Själv tror jag mig ha funnit en trovärdig operatör att övergå till när mitt abonnemang hos Telia löper ut.

Per Sjöswärd

Rimforsa

Svar från Telia.

Vi beklagar verkligen att vi har missat din tidigare insändare Per.

Det händer ibland att vi justerar på befintliga master för att täcka ett område bättre och nå fler kunder. En justering kan handla om att rikta om, höja eller som i det här fallet sänka. Här har antennen suttit långt över normal höjd vilket har skapat störningar på andra master och endast gett fläckvis täckning i ett för stort område. Den nya placeringen innebär att det blir bättre täckning för de allra flesta. I enstaka fall kan det tyvärr innebära en försämring vilket vi beklagar.

Det här är ett område med stora höjdskillnader vilket alltid är en utmaning när det gäller mobiltäckning och vi tittar därför på olika lösningar för att förbättra täckningen ytterligare. En av insatserna vi ser över är att bygga en ny mast där den geografiska placeringen blir avgörande för bästa resultat. Den här typen av arbete tar lite tid då det är många faktorer och moment som är viktiga.

Vårt mål är självklart att bygga tillfredsställande för alla våra kunder. Vi satsar miljarder i Sverige på att bygga ut och stärka vårt mobila nät och det är ett arbete vi fortsätter med. Dina synpunkter är därför otroligt viktiga.

Roija Rafii

pressansvarig Telia