Rött ljus för grönt och färskt i Åtvid

Matglädje. Gör inte maten torftigare än nödvändigt för gamla, uppmanar skribenten.

Matglädje. Gör inte maten torftigare än nödvändigt för gamla, uppmanar skribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ordet fritt2016-04-25 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man blir äldre krymper världen. Föräldrar dör, vänner dör, syskon dör, brevvänner dör. Konserter, teater, opera, restaurangbesök … allt detta är minnen blott. Den ensamma världen har dock ett nöje kvar: tre mål varje dag. Om man inte kan åstadkomma det själv bistår Åtvidabergs kommun med en veckoleverans av frysta matlådor med lunch och middag. Maten levereras av Sodexo.

De äldre har levt igenom ett otal trender inom matlagning och matkultur och vant sig vid en mycket mera varierad matkultur än den deras föräldrar hade att genomlida. Fläsk och bruna bönor och falukorv har förlorat sin maktposition. I stället har vi, även de äldre, vant oss vid inslag och inverkan av amerikansk, asiatisk, afrikansk och sydeuropeisk matlagning, frukter och grönsaker. Äldre generationer visste inget om chili, vitlök eller ens svartpeppar.

En genomgång av Sodexos matsedel för vecka 17 har 28 val för lunch och middag. Av dessa är 7 fiskrätter, 2 fågel, 16 kött, 3 annat. De tre annat är lasagnette fiorentine, champinjonsoppa, och champinjoncrêpes. Sexton av tjugoåtta är mer eller mindre traditionella kötträtter. Det enda att se fram emot är lasagnette fiorentine, vad det nu är, även om det som allt annat är förpackat i en trist plastlåda.

Men lunchen och middagen bör ha en portion sallad gjord på färska grönsaker med någon dressing. Middagen skall dessutom ha en efterrätt, annars är den ingen middag. Sodexo erbjuder inga färska grönsaker, men de har en lång lista av efterrätter som Åtvidaberg har valt att inte upphandla.

Åtvidaberg bör tänka igenom sin uppfattning om en värdig behandling av sina äldre medborgare. Att inkludera färska grönsaker och en efterrätt är inte svårt eller dyrt. Att servera maten på ett mera attraktivt sätt fordrar kanske litet mera initiativ, men med dagens teknologi finns det säkert lösningar.

J Skogh