Riven rondell väcker frågor

Nya planer. Vallarondellen ska bort och nya bostäder ska byggas.

Nya planer. Vallarondellen ska bort och nya bostäder ska byggas.

Foto: Åke Karlsson

Ordet fritt2016-02-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förändringen vid Vallarondellen är välkommen ur ett stadsplaneringsmässigt perspektiv, att knyta ihop Ryd med resten av staden låter som en fin tanke, även om effekten kan bli begränsad. Den största barriären mellan Ryd och resten av staden lär fortfarande utgöras av Rydskogen och Industrigatan.

Dock är det på sin plats att fråga sig en del saker i och med de nya planerna.

Vad händer nu med de nyligen utannonserade planerna på att förtäta Victoria Parks kvarter i Ryd, kvarteren närmast rondellen? En plan som fanns för att kunna lyckas med förtätningen var att flytta parkeringarna till sidan av en väg istället. Blir den vägen, där man planerat parkeringsplatser utmed vägen, ens kvar? Försvinner ringleden (där buss 3 stannar nu) hela vägen fram till nästa stora rondell, som ligger vid Statoilmacken och hotellet i Ryd?

Kan det bli utrymme för annat än bostäder i de nya kvarter som byggs utmed boulevarden? Som parkeringsplatser och parkeringshus. Men även skolor, dagis, butiker, idrottshallar, grönområden, parker, kontor eller mataffärer och ett mindre centrum? Finns samma tankar och idéer om klimatsmarta lösningar för den nya stadsdelen som för Vallastaden? Blir det övergångsställen över boulevarden eller gångtunnlar? Vilken hastighet tänker man sig för biltrafiken på boulevarden? Lämnas utrymme öppet för att i framtiden kunna få rum med spårvagn på boulevarden? Blir det vanliga bostäder eller studentbostäder?

Om området i Ryd närmast rondellen förtätas, både i och med den nya stadsdelen och Victoria Parks planer för det befintliga området, finns risk för att kriminalitet och stökighet eskalerar. Tar kommunen höjd för det? Kan ens kommunen ta höjd för det? Polismyndigheten är inte en kommunal organisation.

Några förslag på namn för det nya området vill jag också dela med mig av: Solhaga. Namnet finns redan på en (nedlagd) skola i området och på en busshållplats precis i närheten av den nya boulevarden. Om inte det passar kan man även tänka sig Vallaringen som namn, det anspelar på den gamla rondellen.

Boende i Ryd