Regionen går Reepalu till mötes

Stänger. Helsa Specialistvård i Linköping lägger ned verksamheten till sommaren.

Stänger. Helsa Specialistvård i Linköping lägger ned verksamheten till sommaren.

Foto: Daniel Erlandsson

Ordet fritt2017-12-31 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Östergötland går nu Ilmar Reepalu tillmötes i förtid. Privat sjukvård stoppas. Offentlig vård utökas. Minskas valfrihet i vården.

Helsa Specialistsjukvård i Linköping finns i sina trivsamma lokaler på S:t Larsgatan sedan nästan 10 år. Där bedrivs sjukvård på alla nivåer, från enklare läkarkonsultationer till avancerad kirurgi i till exempel urologi, ortopedi och bröstcancer.

Men nu sätter Regionen (Landstinget) stopp. Genom att förvägra Helsa att lämna en ny offert när nuvarande avtal för verksamheten i Linköping går ut finns ingen annan lösning än att säga upp personalen – cirka 25 personer – och slå igen butiken.

Detta är minst sagt olyckligt och fel. Genom Helsa Linköping har genom åren tiotusentals patienter erbjudits en snabb, effektiv och säker vård. Dessutom under trivsamma former, om man nu kan säga så om sjukvård. Där finns mycket erfarna specialister inom urologi, gynekologi, ortopedi, handkirurgi samt allmänkirurgi. Alla operationer utförs som dagkirurgi, det vill säga patienten går hem samma dag. De sker vid behov under samma narkoskvalitet som i de stora sjukhusen. Och då vitt jag vet lyckas Helsa hålla minst samma resultat vad gäller att undvika infektioner som andra sjukhus. Patientundersökningar visar en mycket positiv inställning. Med andra ord. Helsa Specialistsjukvård utgör ett mycket angeläget och uppskattat alternativ och komplement till den vård som Regionen i övrigt bedriver.

Jag vet att koncernen Helsa, som bedriver sjukvård på flera håll i landet – bland annat i Norrköping – gärna hade lämnat ett anbud på att förlänga nuvarande avtal i Linköping. Det hade varit klokt av Regionen att inbjuda till ett sådant anbud. Enligt artikel i Corren 27/12 ”är det ännu oklart om var och i så fall i vilken omfattning ortoped och urolog kommer att fortsätta att verka”. ”Det finns en plan för detta. Patienterna behöver inte oroa sig ” säger Ann Josefsson på Regionen. Detta i ett läge när just dessa specialiteter brottas med långa köer och stor brist på läkare. Till exempel ställs 250 urologpatienter från Helsa i en redan oacceptabelt lång kö på urologen på US.

Att Socialdemokrater och Vänstern är motståndare till privata alternativ i vården visste vi förut. Men det pinsamma i denna fråga om Helsa är, att det verkar som övriga partier – inklusive mitt eget – traskar patrull med majoriteten. Har vi ingen opposition i Regionpolitiken?

Carl G Nilsson

f d landstings- och riksdagspolitiker (M)