Rätt att Linköping satsar

I balans. Kommunens skulder vägs med råge upp av dess tillgångar, påpekar Michael Cocozza.

I balans. Kommunens skulder vägs med råge upp av dess tillgångar, påpekar Michael Cocozza.

Foto: Daniel Erlandsson

Ordet fritt2017-11-15 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Corren kunde vi en stort uppslagen artikel 20/10 läsa om att Linköpings kommun sitter på ett ”skuldberg” om 106 000 kronor per invånare, samt att kommunen investerar över sin ekonomiska kapacitet då överskottet endast är 0,7 procent av omsättningen. Då dessa siffror ger en missvisande bild hade man väntat sig att ansvarig politiker gått ut med en rättelse.

Här kommer därför riktig information baserad på kommunens och de kommunala bolagens årsredovisningar.

Det stämmer att summan av de kommunala bolagens skulder är motsvarande 106 000 kronor per person, men tillgångarna i kommunkoncernen motsvarar drygt 300 000 kronor per invånare i kommunen, således fel att tala om ett ”skuldberg” med så stora tillgångar.

När man sedan ser till relationen överskott som andel av omsättningen måste man ta hänsyn till att kommunen 2016 valde att balansera (skjuta fram resultatföring av intäkter) på cirka 100 miljoner.

Vidare tar kommunen inte ut utdelning från bolagen i den utsträckning som man skulle kunna göra. Kommunens kunde lika gärna redovisat ett resultat om 300 miljoner istället för 62 miljoner år 2016. Investeringsnivån ligger därför inte för högt utan befinner sig i balans. När kommunen kan finansiera investeringar till långsiktig ränta 0 procent efter inflationen, då ska kommunen också passa på att investera. Därmed inte sagt att alla nu planerade investeringar är sunda. Man bör till exempel använda tomma lokaler som kommunen redan har en kostnad för innan man bygger nya.

Det är viktigt att medborgare och fritidspolitiker har det ekonomiska läget klart för sig. Förmedlas en bild av ”skuldberg”och för litet överskott finns risk för att man i onödan sparar in på verksamhet med hög samhällsekonomisk lönsamhet, såsom till exempel skolverksamheten.

Michael Cocozza