Populistisk politik hotar landsbygden

Åsa Romson. Miljöpartiets språkrör får kritik av Carl G Nilsson.

Åsa Romson. Miljöpartiets språkrör får kritik av Carl G Nilsson.

Foto: MAJA SUSLIN / TT

Ordet fritt2014-09-05 06:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson anser att det är bättre att köpa importerad kravmärkt potatis än vanlig svensk potatis. Hon uttryckte sin uppfattning i radions P1 Morgon i början av sommaren. Jag frågar Åtvidabergs lokale representant Rune Tessin om han håller med: ”Ja, det kan vara så” säger han

Miljöpartiets åsikt och uppfattning är kontraproduktiv för miljön och ställer till mer skada än nytta.

Sverige har i dag bland världens hårdaste miljökrav på det konventionella ”vanliga” jordbruket som svarar för över 90 procent av den inhemska livsmedelsproduktionen. Det är tufft att få lönsamhet i företag som konkurrerar med billig import från länder med lägre krav på miljöpåverkan och djurhållning.

Kravodlade och miljöcertifierade livsmedel har sina givna roller som nischprodukter för de som har råd, men de stora volymerna är utsatta för konkurrens där priset är viktigaste faktorn.

När Åsa Romson och Rune Tessin uppmanar oss att köpa importerad kravmärkt potatis i stället för vanlig konventionellt odlad potatis bidrar de till utslagningen av svenskt lantbruk. Det får konsekvenser för sysselsättning, tillgången till närodlade livsmedel och de öppna landskapen. Färre lantbruksföretag minskar inte bara arbetstillfällena på själva lantbruken, utan även i förädlingsindustrin och i underlaget för service i glesbygden.

Igenväxande landskap får följder för biologisk mångfald och för turistiska naturupplevelser. Sverige blir ett glesare och kallare land.

Miljöpartiet driver en förenklad och populistisk miljöpolitik som vid närmare granskning och på lite längre sikt blir helt förödande för miljön.