När jag läste Jakob Björnekes debattartikel ”Förskolans viktiga roll förstärks” som publicerades 1/2 2018 blev jag upprörd. Det som gör mig upprörd är att jag anser att han skapar en förskönad bild av förskolan. Han skriver bland annat att ”personalen är välutbildad” samt att ”genom att satsa på mer personal och mindre barngrupper förbättras barnens möjlighet att ta till sig den pedagogiska verksamheten”. Detta menar jag är en målbild som inte speglar verkligheten kring de förutsättningar som finns.
Min studie är kvalitativ och kommer från min sons förskola, en kommunal förskola i ett område i Linköping där det bor människor med blandade socioekonomiska förutsättningar. På förskolan går det 62 barn och det är 14 personal anställda. Av dessa 14 är endast 2 utbildade förskollärare, 8 är utbildade barnskötare (gymnasial utbildning) och 4 saknar adekvat utbildning. Jag har pratat med ansvariga på förskolan som berättar att det är väldigt svårt att rekrytera utbildad personal och att de blivit tvungna att anställa personer utan adekvat utbildning på längre vikariat.
Ett annat problem är vikarieanskaffningen där det är väldigt svårt att få tag på utbildade vikarier. Ofta får de försöka lösa korttidssjukfrånvaro med befintlig personal. Exempelvis är det med jämna mellanrum en ordinarie personal samt en personal från en annan avdelning på plats vilket innebär att det är en personal kort på två avdelningar.
Att som Jakob Björneke påstå att personalen är välutbildad och att politikerna genom att satsar på mer personal och mindre barngrupper förbättrar barnens möjlighet att ta till sig den pedagogiska verksamheten ställer jag mig väldigt frågande till.
Det är dags att ge förskolan rätt förutsättningar och det är politikerna som måste ta detta ansvar. Ni måste belysa att det finns problem med att rekrytera personer med adekvat utbildning till förskolan samt komma med åtgärder för att lösa problemet istället för att försköna bilden av förskolan!
Pappa med lärarlegitimation