Ordet fritt: Hur tänker RTÖG om Vikingstad?

Oro. Skribenten undrar hur beredskapen i Vikingstad blir om brandstationen läggs ned.

Oro. Skribenten undrar hur beredskapen i Vikingstad blir om brandstationen läggs ned.

Foto: Peter Jigerström

Ordet fritt2017-01-17 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med referens till Correns artikel 5 januari 2017 om en eventuell stängning av brandstationen i Vikingstad är det av stort intresse för en Vikingstadsbo att förstå bakgrunden till inriktningsbeslutet som presenterades i april 2016 av Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG.

I korta ordalag så bedömer RTÖG att Vikingstad kommer att få likvärdig beredskap baserat på analyser av utryckningstider och insatser. Det framgår dock att länsstyrelsen i egenskap av tillsynsmyndighet reserverar sig för att orten Vikingstad växer och att räddningstjänsten måste hålla koll på om olycksskyddet verkligen räcker. Detta gör även styrelseledamoten (ersättare) Bengt Wastesson (KD).

Enligt Corren i september 2016 så planerar kommunen att Vikingstad skall växa från 2 000 till mellan 4 000 och 6 000 invånare. I december 2016 tog kommunen beslut om byggnation av 300 bostäder fördelat på rad-, par-, kedje- och flerbostadshus, friliggande villor samt skola och förskola. Det innebär en beslutad ökning av antalet invånare med cirka 50 procent.

Vi i Vikingstad vill därför ha ett entydigt svar av RTÖG på följande frågor innan man lämnar ett skriftligt underlag till kommunstyrelsen:

Är i december 2016 beslutad utbyggnad beaktad i inriktningsbeslutet från april 2016?

Det tar 9 minuter och 30 sekunder att köra mellan Lambohov till utgångsläget för brandbilen i Vikingstad vid normal trafik. Eventuella köer vid Kåparpsrondellen, som tidvis är omfattande, samt den smalare delen av 2–1-vägen som kan störa ett utryckningsfordon är inte beaktade. Till detta kommer en inställelsetid på 90 sekunder. Deltidsbrandkåren har maximalt 5 minuters inställelsetid vilket innebär att man har ett försprång på minst 6 minuter för att starta sitt uppdrag inom centralorten. Lösningen med mindre utryckningsfordon är inte beaktad då man enligt uppgift inte har resurser att göra annat än en mycket begränsad insats.

Skall detta betraktas som tillräckligt eller som likvärdigt med det skydd som vi har idag?

Måste ytterligare resurser till vid Lambohov brandstation om det händer att man är upptagen med att annat uppdrag när Vikingstad begär assistans, vilket enligt säker källa har skett?

Vad är det som måste renoveras enligt RTÖG och till vilka kostnader om brandstationen är kvar som idag?

Vad kostar det att bygga upp resurser i Vikingstad om man lägger ned stationen idag och sedan måste bygga upp en ny när utbyggnaden av Vikingstad är genomförd?

RTÖG svarar i morgondagens tidning.