Natomedlemskap vore en dyr affär

Försvaret. FP ville satsa betydligt mer, men frågan är var­ifrån pengarna skulle komma, skriver ”Pensionär”.

Försvaret. FP ville satsa betydligt mer, men frågan är var­ifrån pengarna skulle komma, skriver ”Pensionär”.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Ordet fritt2015-04-18 06:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Natofrågan måste fram i dagsljuset”, Hans Zettby, 17/4

De senaste dagarna har det varit mycket diskussioner om våra försvarskostnader och en proposition är planerad i slutet av april. Folkpartiet hoppade av under förhandlingarna om den blocköverskridande uppgörelse som nu uppnåtts. Folkpartiets bud var tre gånger större än regeringens, utan att man vet hur merutgifterna skall finansieras.

Som väljare förvånas man över att Folkpartiet, nu när regeringstiden är över, begär att den nya regeringen på kort tid skall klara av alla brister, som den gamla regeringen lämnat efter sig. Tillräckliga skatteintäkter har saknats under åtta långa regeringsår med Alliansen, då man prioriterat skattesänkningar och förordat plattare inkomstskatter och borttagandet av värnskatten.

”Utformningen av försvaret kräver långsiktighet” enligt Hans Zettbys insändare.

Kanske föreslår Folkpartiet nu en fördubblad värn­skatt för att på så vis få in de fyra miljarder per år som försvarsmakten behöver?

Värnskatten var i början på 1900-talet en skatt som utgick på inkomst och förmögenhet för att avhjälpa brister i rikets försvars­väsen. Men skall vi gå med i Nato medför det enligt ÖB en fördubbling av nuvarande försvarskostnader, så då räcker inte ens en fördubbling av värnskatten.

Pensionär