Museiinventering gjordes 2006

Ordet fritt2015-11-24 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I lördagens Corren skrev Annika Ekstedt om, att den politiska viljan att flytta Garnisonsmuseet till Gamla Linköping-Valla, svalnat. Kultur- och fritidsnämnden har framhållit att något flytt inte kan bli av, förrän en inventering från Statens försvarshistoriska museer (SFHM) ägt rum, vilket omgående dementerades av en representant för Armémuseum (AM).

Dessutom skulle inventeringen ta lång tid. Det hör till saken att Garnisonsmuseet genomförde en inventering på uppdrag av AM år 2006, varvid syftet var att man från statens sida ville få klart för sig , om det fanns några föremål, som fortsatt skulle ägas och förvaltas av AM. Den inventeringen tog tio dagar, vilket inte kan anses vara lång tid!

Allt övrigt skulle, efter ett riksdagsbeslut tillfalla, skänkas, till museiföreningen, läs Linköpings kommun. Riksdagen tog inte detta beslut utan återsände ärendet till SFHM, som beslutsmyndighet. Av detta blev intet! Man frågar sig om SFHM och AM kommunicerar med varandra eller ej i inventeringsfrågan. Det verkar som om den ena handen inte vet vad den andra gör och vice versa!

C-H Löfgren

ordförande i Garnisonsmuseets styrelse