Lyssna på drabbade familjer

Åsa Regnér (S). Barn-, äldre- och jämställdhetsministern måste ta till sig kritiken mot förändringar i LSS, skriver debattörerna.

Åsa Regnér (S). Barn-, äldre- och jämställdhetsministern måste ta till sig kritiken mot förändringar i LSS, skriver debattörerna.

Foto: Christine Olsson/TT

Ordet fritt2016-09-24 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Indragen assistans kräver ett nödstopp”, 22/9.

Nätverket Funktionella Liberaler ger RBU sitt fulla stöd i kravet på ett nödstopp för indragning av personlig assistans. Regeringens uppmaning till Försäkringskassan att bryta utvecklingen av antalet assistanstimmar bryter mot andan i LSS-lagstiftningen. Där sägs att behoven ska styra medan regeringens direktiv innebär att timmarna ska minska oavsett hur behoven ser ut. Konsekvenserna av denna styrning från regeringens sida drabbar nu barn med svåra och omfattande funktionsnedsättningar och deras familjer.

Regeringen och Försäkringskassan hänvisar ständigt till att det förekommer fusk med assistansersättningen, vilket det för övrigt gör i alla socialförsäkringssystem. Brottslig verksamhet och missbruk ska alltid förhindras och skyldiga ska straffas. Men det får inte bli ett motiv för att slå sönder ett nödvändigt stöd för barn och deras familjer från en dag till en annan, vilket nu har skett i flera fall. Vår uppmaning till ansvarig minister Åsa Regnér är: Lyssna på familjerna nu!

Funktionella Liberaler är ett nationellt nätverk som samlar funktionshinderpolitisk kraft i liberal anda. Utgångspunkt är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som gäller i Sverige sedan 2009. Vårt mål är ett samhälle där personer med funktionsnedsättning har samma rättigheter och möjligheter som personer utan funktionsnedsättning. Det handlar om frihet, rätten att bestämma över sitt eget liv, rätten att vara den man är och utifrån sina egna förutsättningar. Mänskliga rättigheter helt enkelt.

Linnéa Darell, Linköping

styrelseledamot med ansvar för LSS-frågor/personlig assistans

Susanna Makstin, Vadstena

styrelseledamot med ansvar för barn och unga