Logotypen blundar för traditionen

Ordet fritt2015-08-25 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har i våras varit mycket diskussioner om universitetets nya logotyp som nu åter aktualiserats av det kloka inlägget under Ordet fritt den 21 augusti.

Linköping har en tradition av att vara en lärdomsstad med en katedralskola med rötter i medeltiden och ett stiftsbibliotek som är landets fjärde största i sitt slag och som även det tillkommit under århundraden. Linköping kunde ha fått sitt universitet under 1600-talet men Lund hann före. Vi får i stället vara stolta över att vi så småningom i alla fall fått ett framgångsrikt, internationellt känt universitet.

Den äldre logotypen hade åtminstone en viss originalitet och särprägel. Den som nu kommit i stället är en typisk reklam­byråprodukt och kunde lika gärna med sina fula blockbokstäver vara reklam för flytande tvål eller annat, med eller utan nedramlad punkt mellan bokstäverna. Den är häpnadsväckande torftig och traditionslös. Jag kan förstå att man som universitetsanställd tar avstånd från den.

Vad tänker utländska forskare och studenter som kommer till ett universitet med en sådan logotyp? Inte är den särskilt förtroendeingivande, hur många djupsinniga tolkningar man än vill lägga in i den. Som Linköpingsbo skäms jag!

Återta den gamla logotypen eller skapa en ny som bygger på kunskap om stadens historia och traditioner samtidigt som den ges en konstnärlig utformning. En väl utförd logotyp skall ju återspegla vad den står för.

En som en gång studerat vid universitetet