Linköping behöver övergångsbostäder

Mottagande. Efter uppehållstillstånd väntar kommunplacering. Då bör Linköping vara redo, skriver Elias Aguirre i ett svar på tidigare insändare.

Mottagande. Efter uppehållstillstånd väntar kommunplacering. Då bör Linköping vara redo, skriver Elias Aguirre i ett svar på tidigare insändare.

Foto:

Ordet fritt2016-05-29 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots kraftigt ökat bostadsbyggande har Linköping bostadsbrist. Det försvårar för de som vill flytta hit och för de Linköpingsbor som vill byta bostad. Det gör det också svårt för grupper som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Dit hör studenter och nyanlända med uppehållstillstånd.

Enligt bosättningslagen är alla kommuner skyldiga att efter anvisning ta emot nyanlända med uppehållstillstånd för bosättning.

Linköpings kommun har i väntan på att bostadsbyggandet ska komma ifatt behov att hitta lösningar för tillfälliga boenden, eller övergångsboenden, med ett annat ord. Vi talar om bostäder som sätts upp för att stå kanske 10–15 år. Det är bostäder som i hög grad ser ut som permanenta bostäder, men som går att montera ned.

Kommunen äger marken vid Kåparp. Det finns en översiktsplan för bostäder, men inte någon detaljplan. Vilken typ av bostäder och hur många som kan byggas där är alltså inte bestämt. Detta gör att kommunen är intresserad av att använda sin mark vid Kåparp för tillfälliga bostäder.

Det kommer ges information brett till Lambohovsborna när det kan bli aktuellt med tillfälliga bostäder på Kåparp – ett beslut som ännu inte är fattat av kommunens förtroendevalda. Frågan behandlas på kommunstyrelsen i september.

Corren skrev 14 maj om kommunens planer på tillfälliga bostäder i Kåparp vid Lambohov. Artikeln är korrekt, men rubriken ”Här planeras stort flyktingboende” blev missvisande.

Kommunen driver inte flyktingförläggningar eller andra flyktingboenden för asylsökande. Det är Migrationsverkets ansvar.

När flyktingar har fått uppehållstillstånd blir de kommunplacerade. De är då nyanlända kommuninvånare. För 392 nyanlända har Linköpings kommun förbundit sig att ordna bostad under 2016.

Det är tänkbart att även studenter kan få bostad i tillfälliga bostäder i Kåparp. I så fall skulle vi få en naturlig integration i området. Lambohov är ju ett bra exempel på blandade boendeformer.

Linköpings kommun arbetar tillsammans med fastighetsägare för att hitta olika och flexibla bostadslösningar i hela kommunen.

Elias Aguirre, kommunalråd (S)