Länsstyrelsen lever inte som den lär

Obalans. Könsfördelningen är anmärkningsvärt ojämn på länsstyrelsen, tycker skribenten. Myndigheten svarar.

Obalans. Könsfördelningen är anmärkningsvärt ojämn på länsstyrelsen, tycker skribenten. Myndigheten svarar.

Foto: Jeppe Gustafsson

Ordet fritt2017-08-11 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ringer du till länsstyrelsen i Östergötland och ber att få tala med ansvarig beslutsfattare inom något område är sannolikheten stor att du får tala med en kvinna. Detta då 80 procent av de ledande befattningarna innehas av kvinnor. Skulle inte den sökta personen vara tillgänglig är det ändå troligt att det blir en kvinna du får tala med då hela 69 procent av samtliga anställda är just kvinnor. Allt enligt länsstyrelsens årsredovisning för 2016. Den givna frågan är då om denna könsobalans är något problem.

Länsstyrelsen har ett uppdrag från regeringen att verka för ökad jämställdhet i länet. I detta sitt uppdrag reser man land och rike kring för att sprida kunskap om hur andra aktörer ska bedriva ett framgångsrikt jämställdhetsarbete.

Länsstyrelsen arbetar också enligt sin instruktion för att i den egna verksamheten ”integrera ett jämställdhetsperspektiv”. Av årsredovisningen kan man utläsa att detta görs när man rekryterar, kommunicerar, upphandlar med mera. Man tillsätter också arbetsgrupper och håller seminarier och genomför personalutbildningar. Ett särskilt ”Råd för lika villkor”, som leds av länsrådet, är även inrättat.

Svaret på frågan om detta är något problem blir mot denna bakgrund givet. Åtminstone för den som hyser en tilltro till jämställdhetens positiva effekter. Trots högtflygande ambitioner, och att säkert stora resurser tas i anspråk för ändamålet, blir resultatet magert och rentav negativt. Ska problemet kvantifieras får det nog bedömas vara stort.

Fortsätter de senaste årens utveckling riskerar länsstyrelsen i Östergötland i en framtid bli en nästintill enkönad myndighet. Lägg därtill en i övrigt bristande mångfald i personalgruppen förstärks problemet ytterligare.

Länsstyrelsen anordnade i år ett seminarium i Almedalen om jämställdhet under rubriken ”Från prat till jämställt resultat – är det nu det vänder?”. En befogad fråga att ställa till ansvariga, sannolikt kvinnor, på länsstyrelsen.

Anställd

Svar från länsstyrelsen:

Tack för att du tar upp ett viktigt ämne. Vi och många andra statliga myndigheter tar frågan på största allvar och arbetar aktivt med att få en jämnare könsfördelning. Som framgår av årsredovisningen pågår flera insatser för att förbättra jämställdheten inom vår myndighet och i övriga länet. Diversity Charter Östergötland är ett sådant initiativ som genomförs med Region Östergötland och Östsvenska Handelskammaren för att öka jämställdhet och mångfald hos arbetsgivare i länet.

Staten har särskilda krav att uppfylla enligt anställningsförordningen. Alla tjänster tillsätts efter förtjänst och skicklighet vilket innebär att den sökande med bäst meriter ska erbjudas tjänsten oavsett kön. I våra annonser söker majoriteten kvinnor och har ofta de bästa kvalifikationerna.

Vi ser väldigt gärna att fler skickliga män söker och konkurrerar om lediga tjänster på Länsstyrelsen för att få en jämnare könsfördelning.

Ylva Jacobsson

Chef HR-funktionen, Länsstyrelsen Östergötland