Landsbygden har alla möjligheter

Godegårds skola. En nedläggning vore ett kortsiktigt beslut, menar skribenten.

Godegårds skola. En nedläggning vore ett kortsiktigt beslut, menar skribenten.

Foto: Katarina Hydén

Ordet fritt2017-09-07 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har en tid varit en sport av landets stadspolitiker att avveckla skolor med mera på landsbygden, och visst går det att räkna fram lönsamhetsberäkningar på vad som helst hur som helst beroende på vad beställaren vill få fram. Finns det inga barn då är det inget att välja på, men i och runt Godegård finns det barn och fler ser det ut att kunna komma till orten bara det finns bostäder.

Det finns en rättvisenorm om allas lika värde och behandling, tänk er landsbygdsbarnens skoldagar på 11–12 timmmar med restid plus läxtid. Varför ska ett barn som bor i norra kommundelen ha 5 timmar längre skoldag än den som bor inne i Motala? Men de ska prestera samma resultat. Det pratas om utbildningskvalitet att den skulle vara bättre i stora skolor, trams. Det handlar om vilja och vilka bedömningsparametrar som används. Vi pumpar in stora skattebelopp och huvuddelen ska användas till skola, vård och omsorg. Det är områden som bara ska fungera lika och rättvist oavsett var vi bor så länge som vi betalar lika skatteprocent, annars får vi införa differentierade skatteskalor beroende på var vi bor och vad vi måste göra i merinsatser.

Se möjligheter, allt från förskola till universitetsstudier under samma tak i Godegårds skola, miljövänligt och invånarvänligt. Med dagens teknik ges möjligheter att ge lika teoretisk utbildning på alla orter, stora som små. Det spelar ingen roll var du bor, du kan delta i storbildsundervisning från Mariebergsskolan i Motala eller föreläsningar från Linköpings universitet.

Om nu kommunen tänkt lägga ner Godegårds skola är det sämsta läget att göra det nu. Det sker en generationsväxling på många ställen, hela bygden omstruktureras. Vad som behövdes på orten är fler bostäder. Jag har sett många beslut av skolnedläggningar på mindre orter i landet och 5 år senare har barnantalet i många fall varit fördubblat på orten. Ska vi komma till rätta med miljö- och samhällsproblem så måste vi använda oss av lokalsamhällets möjligheter.

En annan viktig fråga är ur totalförsvarssynpunkt, blir det orostider så är det omlandet och småorterna som ger möjlighet för kommuninvånarna att överleva. Då är det viktigt att inte alla funktioner är avvecklade.

Se möjligheter i stället, vänta några år med utredningsbesluten. Erbjud de barn som går i andra skolor från Godegårds upptagningsområde börja i Godegårds skola.

Läs mer om