Landsbygden drabbas återigen

Ordet fritt2014-12-04 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så har det återigen skett. Polisstationen i Kisa ska bort. I våras fick vi besked att distriktssköterskemottagningarna i Horn och Rimforsa skulle läggas ned och för några veckor sedan meddelade Arbetsförmedlingen att den ska bort från Åtvidaberg.

Det är inte utan att jag ser ett mönster. Är det en medveten politik och idé om att hela Sverige inte ska leva som bland annat ledarredaktionen i Corren har torgfört eller är det ett stuprörsseende som härskar hos våra myndigheter? Är det någon myndighet som sysslar med övergripande konsekvensbeskrivningar? Kanske är det något för länsstyrelsen att intressera sig för.

Jag menar att det är viktigt att landsbygden får leva utifrån sina förutsättningar. Staden och landsbygden kompletterar varandra. Vad skulle staden vara utan råvaror och en sommarstuga att koppla av i eller en skog att plocka svamp och motionera i?

Vad skulle landsbygden vara utan en stad att handla eller samla riksdagsmän i eller en stad där man kan beskåda både människans storhet och förfall?

Jag menar att det behövs en levande och hållbar landsbygd under hela året som gör det möjligt för människor att leva och utvecklas i och på somrarna ta emot sommargäster.

Jag har några förslag för att råda bot på den uppkomna situationen.

Inför en kommunal rå­varuskatt, inför en kommunal skatt för sommarstuge­ägande och begär övergångssummor för ungdomar som lämnar kommunen, så kanske vi har råd att själva bekosta polisstation, distriktssköterskemottagning och arbetsförmedling.

Att utveckla en hållbar landsbygd är frågor som politikerna i alla partier (även mitt eget miljöparti) borde ta sig an inte minst efter detta val när landsbygdens medborgare fyllde val­urnorna med missnöje.

Läs mer om