KU kommer att reda ut ansvar

Ordet fritt2017-08-08 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Alliansen har rätt och ska stå på sig", 7/8.

Jag är överens med Alf Lindgren om allvaret kring Transportstyrelsens misstag att låta personer utanför Sverige och dessutom icke säkerhetsklassade, ta del av känsligt material. Ett resultat av den tidigare alliansregeringens beslut att kunna lägga ut datarutiner till företag utanför vårt land.

Ansvaret finns hos ledningen för Transportstyrelsen som medvetet beslutat att kringgå svensk lagstiftning. Generaldirektören har fått avgå och dömts till böter. Ett för lindrigt straff enligt många bedömare. Viket ansvar den nuvarande regeringen har kommer att framgå vid den KU-granskning som snart skall starta. Att Alliansen snabbt tar till storsläggan med misstroendeförklaring visade sig vara ett, som jag tidigare sagt, självmål. Till och med många borgerliga politiker inklusive journaliser har svårt att se hur Alliansen kunde peka ut försvarsminister Hultqvist i sitt krav. Som sagt vilket ansvar dagens regeringsmedlemmar har för haveriet kommer vi att få ta del av i de förhör med berörda statsråd och andra inblandade som KU kommer att genomföra.

Till sist hoppas jag att nuvarande ministrar inte gör på samma sätt som en av grundarna till Alliansen, Maud Olofsson – vägrar att inställa sig inför KU och förklara om hon förankrat beslutet att Vattenfall skulle få köpa det holländska energibolaget Nuon hos övriga alliansledare, inklusive dåvarande statsminister Reinfeldt. Om vi glömt affären Nuon så blev det en förlust närmare 90 miljarder kronor för Vattenfall.