I dagens samhälle förväntas alla att vara uppkopplade mot ett väl fungerande bredbandsnät, oavsett om man bor i en tätort eller på landsbygden.
Enligt riksdagens beslutade bredbandsstrategi ska år 2020 minst 95 procent av hushåll och företag ha tillgång till minst 100 Mbit/s.
Linköpings kommun har tidigare satsat cirka 40 miljoner kronor för utbyggnad av stamnätet med fiber på landsbygden i Linköping för att möjliggöra för byalag att kunna ansluta sig. Många byalag har tidigare fått statliga bidrag för sin utbyggnad men nu med förändrade bidragsregler är det få som har möjlighet till detta, vilket bland annat framgår av Tommy Gustafssons inlägg på Ordet fritt 10/8.
Under de senaste åren har antalet nya bredbandsuppkopplingar i Linköpings tätort ökat kraftigt, medan utbyggnaden på landsbygden därför nästan helt avstannat. Samtidigt sker en nermontering av Telias kopparnät på landsbygden. Bara under 2017 kommer nio telestationer att stängas ner inom Linköpings kommun.
Jag har därför i en motion till kommunfullmäktige i våras föreslagit att Linköping ska fullfölja sin tidigare ambitiösa satsning för utbyggnaden av fiberstamnät på landsbygden och genom ett kommunalt åtagande möjliggöra för alla invånare och företag på landsbygden att få bredbandsanslutning på liknande sätt som i bland annat Katrineholm, där kommunen tar ekonomiskt ansvar för bredband till alla. I budgeten för 2018 har centerpartiet i Linköping därför föreslagit 11 miljoner kronor för att stötta bredbandsutbyggnaden på landsbygden. Tyvärr har inte majoriteten i kommunen (S, MP och L) varit intresserade av denna viktiga landsbygdsfråga.
För att säkerställa att invånarna och företagen på Linköpings landsbygd ska ha möjlighet att få tillgång till bredband på likvärdiga villkor som övriga Linköpingsbor och att vi ska nå de nya nationella målen krävs att Linköpings kommun fullföljer den tidigare fibersatsningen och möjliggör för de områden som inte täcks av dagens stamnät att få tillgång till uppkoppling.