Framåtanda kräver också planering

Tom skola. Åtvidaberg borde satsa på upprustning av Långbrottsskolan före flytt av bibliotek, anser Fredrik Lindgren.?Foto: Mikael Svensson/arkiv

Tom skola. Åtvidaberg borde satsa på upprustning av Långbrottsskolan före flytt av bibliotek, anser Fredrik Lindgren.?Foto: Mikael Svensson/arkiv

Foto: Mikael Svensson

Ordet fritt2015-11-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Känslan smyger sig på att folkvalda och tjänstemän i Åtvidaberg saknar förmåga eller möjligtvis verktyg för att planera för verksamheter. Nu visar det sig att skolplatserna är slut och att man behöver se sig om efter alternativ. Ett alternativ som nämns är Mässen och strax bakom finns B-fabriken som är starkt för­orenad på grund av 50 års tung industriverksamhet. B-fabriken ska som bekant saneras för att inrymma det nya biblioteket.

Samtidigt står den nedlagda Långbrottsskolan tom då föroreningar uppmätts i luften efter misslyckad golvspackling.

Hur svårt skulle det vara att lägga biblioteksflytten på is och lägga pengarna på att sanera och rusta upp Långbrottsskolan vilket torde vara ett bättre skol­alternativ? Man skulle då stå bättre rustad för framtiden. Dessutom så borde kostnaden för saneringen vara en bråkdel mot att sanera B-fabriken.

I kommunen med framåt­anda så har man uttryckt en vilja att växa befolkningsmässigt men man saknar skolplatser vilket känns något märkligt då de man riktar in sig på är barn­familjer. Bristen på planering lyser även igenom på kommunens övertagande av musikskolan. Man kommer att minska åldersspannet på de som får gå i musikskolan. I stället för att köpa in kulturskolans instrument ska man köpa in nya och för enskild undervisning ska man flerdubbla terminsavgiften.

Kommunen med framåt­anda vill växa men man verkar sakna förmåga och/eller verktyg att planera för detta.

Fredrik Lindgren