Barn- och ungdomsnämnden i Linköping har beslutat att höja vistelsetiden i förskolan från 15 till 20 timmar per vecka för barn till arbetssökande och föräldralediga. Att höja antalet vistelsetimmar för föräldralediga barn utan att höja antalet personal i förskolan är att sparka på dem som redan ligger ner. Ingen hänsyn har tagits till förskolepersonalens arbetssituation.
Förskollärare är den tjänstegrupp som har högst antal sjukskrivningar i landet. Vad tror politikerna att det beror på? Det skapas heller inga bra lärandesituationer när vi i förskolan idag knappt hinner med att verkligen bemöta varje enskilt barn på det sättet vi skulle vilja utifrån vårt uppdrag. Barn kan inte lära om de inte i grunden är trygga och blir sedda.
Jakob Björneke (S) sa redan i Corren (23/6 2016) när en höjning av antalet timmar skulle göras på vissa förskolor i Skäggetorp att ”satsningen innebär inte någon extra kostnad för kommunen, eftersom utökningen görs med redan befintlig personal”. Höjer politikerna antalet timmar får de även se till att förskolorna får mer resurser till att anställa mer personal.
Enligt statistiken minskar barngrupperna men Linköpings kommun har sitt sätt att få det att se ut som att barngrupperna är mindre. I verklighetens förskola delas den stora barngruppen om 23–28 barnen in i mindre grupper om 7–8 barn på endast en pedagog och av dessa finns det barn som är i behov av särskilt stöd och/eller som inte kan det svenska språket. Det är dessutom mycket svårt att få extra resurs för barn som är i behov av särskilt stöd.
Vi förskollärare efterlyser en satsning på kvaliteten i verksamheten och förbättring av förskollärares arbetsförhållanden. Linköping är en välmående kommun. Det görs stora överskott varje år i kommunkoncernen. Att satsa del av detta överskott i mer personal till förskolan torde vara något av det mest lönsamma kommunen kan göra.
Förskollärare i Ekholmen