Vilket feltänk av arrangören för årets Östgötadagar!
Årets Östgötadagar arrangeras i år lördag och söndag 5–6 september. Uppdraget att arrangera har i år gått till ”Visit Östergötland” som ingår i den nybildade organisationen Region Östergötland.
För i år gäller att endast arrangemang som äger rum båda dagarna får vara med. Jag har ställt frågan till arrangören varför man nu helt plötsligt har dessa bestämmelser när endagsarrangemang alla tidigare år har tillåtits. Svaren jag fått är att endagsarrangemang skulle betyda merarbete för arrangören och vidare att det skulle skapa förvirring i betydelsen att besökare skulle irra omkring på landsbygden och inte hitta de arrangemang man vill besöka. Man menar att endagsarrangemang skulle kunna (citat) ”sprida missnöje kring evenemanget i stort”.
Är folk mindre läskunniga detta år än tidigare? Har svårt att tro att ”fördumningen” går så fort. Arrangören har i år också infört ett nytt datorstött anmälningssystem där deltagarna själva skall styra upplägg och information utan större ”handpåläggning” från arrangörens sida. Som gammal it-arbetare undrar jag över detta system som ger merarbete om man tillåter endagsarrangemang!
Jag roade mig att ta fram statistik från Östgötadagarna 2014. Av totalt 183 evenemang så var 25 stycken (13,66 procent!) endagsevenemang. Bland dessa ingår många hembygdsföreningar.
Hur tänker man? Nu säger man nej till väldigt många! Det gäller ju också att ju fler evenemang ju mer pengar flyter in! Jag anser att arrangören tagit ett felaktigt och utan vettiga sakskäl grundat beslut och jag hoppas att ansvariga politiker i Region Östergötland får kännedom om detta och funderar på konsekvenserna.
Är beslutet självsvåldigt taget på tjänstemannanivå eller är det förankrat hos ansvariga politiker? När och var togs detta för många intresseorganisationer avgörande beslut och var finns beslutsprotokollet som bör utgöra en offentlig handling?