En oförtätad plats där människor trivs

Linköpings golfklubb. Annika Sörenstam är ett av de stora namn som besökt golfbanan under årens lopp.

Linköpings golfklubb. Annika Sörenstam är ett av de stora namn som besökt golfbanan under årens lopp.

Foto: Jeppe Gustafsson

Ordet fritt2017-05-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

400 miljoner kronor, styvt, var kostnaden när Bro Hof golfanläggning anlades. Hur mycket pengar har medlemmarna i Linköpings golfklubb spenderat sedan 1947 för att kunna se till att golfbanan håller hög klass?

Det har tack vare, eller på grund av det, under åren spelats världstävlingar där. Bland annat SCO på 80-talet. Annika (Sörenstam) Invitational på 2000-talet. SM-tävlingar i fjol. Och många, många tävlingar med nationellt och internationellt deltagande. Om man minskar antalet hål från 18 till 9 så blir det aldrig mer sådana tävlingar av klass.

Man kan tänka sig hur LHC skulle kunna spela matcher om ishallens halva rink gjordes om till curlingbana.

Linköpings kommun bygger, eller har byggt, och det är bra, ishall, fotbollsarena, simhall med flera anläggningar som sedan drivs på olika sätt för att finansiera kostnaderna.

Kommer kommunen även att färdigställa en ny golfanläggning, vid exempelvis Tinnerö, som Linköpings golfklubb får arrendera? Eller blir det som 1947 då golfklubben fick arrendera en bit av Rydskogen? Och sedan själva fick färdigställa en golfbana som numera är av världsklass. Och som ju är omöjlig att flytta till en annan skog.

Det är dessutom på sådana ytor, som parker, golfbanor med flera platser som inte är förtätade man slipper gräva ned dagvattenledningar som transporterar nederbörden till redan befintliga vattensamlingar, vilket gör att grundvattennivån inte höjs. Det är på sådana oförtätade platser vi människor i alla åldrar trivs och kan motionera, på olika sätt, och det är bra för hela samhället.

Rolf Kindström