Ekonomin kör över etiken

Ordet fritt2015-03-19 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En jämförelsestudie mellan två tättliggande vårdboenden i Östersund, det ena drivet av Vardaga (tidigare Carema) och det andra av kommunen pågår. Resultatet ska vara klart under våren men Christian Dahlgren på Correns ledarsida vill redan nu plocka ut, det som han tycker, godbitar.

Hitintills har studien, tydligen, inte visat på någon väsentlig skillnad i vårdkvalitet. Inte den här gången heller, trots att privatföretagen i sin reklam framhåller att de gjort den bättre.

Men på driftskostnaderna är det skillnad. Det privata alternativet är 15–20 procent billigare.

Detta har man åstadkommit genom bättre planering, bemanning och schemaläggning.

Eftersom driftkostnaden till bortåt 90 procent består av personalkostnader, så är det bemanning och löner som i avgörande grad står för den lägre kostnaden. Det är inte vanligt att personal är nöjda i det läget.

Dahlgren påstår också att brukarna (vilket förfärligt ord i detta sammanhang) tjänar på detta. Bevisligen inte. (Ingen skillnad i vården.) Huruvida skattebetalarna tjänar på ”affären” beror ju på hur anbudet ser ut. När Dahlgren räknar upp alla som det privata upplägget är bra för, har han glömt aktieägarna i Vardaga. Var de nu finns i världen?

Hur vi än vrider och vänder på de här frågorna är det ekonomi och ideologi som har fått övertaget. Frågan om etik, moral och människovärde har fått vika.

Jag vill inte, om/när jag behöver hjälp, bli utlämnad på en marknad. Den som, i sitt elände, för hundratals år sedan, lämnades ut på auktion, kommer i dag ut på anbud i äldreboende. I den mest utsatta livssituationen kan jag bli en marknadsprodukt. Ovärdigt, sedan må man vara hur marknadsvänlig som helst. Politiker har svårt för den frågan. Kanske även Dahlgren!

Det finns brister i alla verksamheter. Offentliga som privata. Äldrevården kan utvecklas och drivas bäst i kommunal regi både i fråga om kvalitet och ekonomi. I sammanhållna system för att utnyttja synergieffekter. Var är hindret?

Men det krävs politiker som vågar ta kommandot fullt ut. Då kan man inte skylla på oklarheter i anbud och så vidare. En hel del kostnader för upphandling och kontroll kan läggas på vården i stället.

Kommentar till ”Konsten att göra vinst till förlust”, ledare 16/3.

Läs mer om