Dyr parkering kan öka personalbristen

US. Snart blir parkeringen dyrare för de anställda.

US. Snart blir parkeringen dyrare för de anställda.

Foto: Jeppe Gustafsson

Ordet fritt2017-09-04 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När regionstyrelsen för ett år sedan tog beslutet att införa betalparkering för sjukhuspersonalen agerade man synbart utan konsekvensanalys. Sannolikt ett rutinärende som klubbades utan att man anade beslutets sprängkraft och negativa inverkan på Regionens attraktion som arbetsgivare. Parkeringsavgiften riskerar bli ytterligare en faktor som gör att vi tappar medarbetare.

Bristen på analys av Region Östergötlands totala situation har givit en parkeringstaxa som är totalt oskälig. Man säger att priset motsvarar kostnaden för liknande parkeringar i närområdet. Jag vill hävda att det är ett påhitt eftersom sjukvårdspersonalen endast erbjuds parkering ”i mån av plats”. Det kanske finns enstaka parkeringar i närheten med liknande månadskostnad men då har man en garanterad plats.

Vissa kan välja cykel eller buss till jobbet men många arbetar oregelbundna tider, har en familjesituation där biltransport är det enda alternativet eller bor i en del av länet dit kollektivtrafiken inte når med sina allt klenare förgreningar.

När vi nu fått besked om att parkeringsavgiften ska tas ut från 15 september har alla börjat räkna på vad det innebär för hushållsekonomin. Månadslönen behöver öka med minst 1000 kronor för att täcka kostnaden som i nuvarande beslut är 550 kronor för en 30-dagarsbiljett vid US. Att betala en så hög kostnad för att kanske kunna parkera på jobbet är lika löjeväckande som ett mobilabonnemang där man bara kan ringa om det inte är för många andra som vill ringa samtidigt. Självklart vill ingen betala detta överpris.

Istället för att diskutera kostnader för att parkera på jobbet borde vi gemensamt finna åtgärder som ökar antal vårdplatser och hjälper våra patienter att få sina behandlingar och operationer i tid, men effekterna av parkeringsavgifterna bekymrar mig. Jag har redan hört sköterskor som hellre säger upp sig än arbetar kvällspass eftersom dom inte vågar cykla hem efter jobbet och samtidigt upplever att privatekonomin inte håller för att betala parkeringen. Jag är rädd att denna fåniga parkeringsavgift leder till uppsägningar och påspädning av vår personalbrist. Vi har inte råd att förlora en enda undersköterska, sjuksköterska eller sekreterare till.

Om Region Östergötland vill framstå som en attraktiv arbetsgivare måste man visa det genom aktiv handling. Jag vill uppmana ansvariga att dra i handbromsen och revidera beslutet om parkeringskostnaden som bör halveras för att kunna anses som rimlig.