Dubbla bilder av Sverige

Sverige. Ett framgångsland eller en nation i kris? Verklighetsbeskrivningen spretar oroväckande mycket, menar skribenterna.

Sverige. Ett framgångsland eller en nation i kris? Verklighetsbeskrivningen spretar oroväckande mycket, menar skribenterna.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ordet fritt2014-10-14 06:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Väljarna valde bort en av Europas bästa regeringar Detta enligt internationella bedömningar. Ledande företrädare i Alliansen hade utomordentligt gott anseende ute i världen. Finansminister Anders Borgs placering var nr 1 enligt Financial Times. Europa förvånas.

Vår ekonomi så välskött att Europas djupaste ekonomiska kris sedan andra världskriget knappast har märkts här. En rankning visar att Sverige är bästa landet att leva i och har bäst social rättvisa i EU.

Nästan alla har fått det bättre sedan 2006 – en del mycket bättre. Vi har inte lånat till skattesänkningar, statsskulden har sjunkit. Vår välfärd har inte försämrats trots en jämförelsevis stor invandring.

Listan kan göras längre.

Detta är en verklighetsbild. En annan är kanske närmare den enskilda människan. Det ovan nämnda är abstrakta siffror, som påståenden från överheten. Kan man ha förtroende för den? Man känner inte igen sitt Sverige längre. Många gamla stadsdelar domineras av invandrare. Så var det inte förr. Har de inte blivit väl många? Uppehållstillstånd verkar inte vara svårt att få.

De gamla intygar att vården av de äldre är utmärkt. Men det vet man ju – de äldre klagar aldrig. De anhöriga har ofta en annan åsikt. Och vårdskandalerna är ju ett faktum.

Är det inte invandrare som står för den största brottsligheten? Vilka ingår i gängen? Skolan befinner sig i fritt fall. Förändringstakten är för snabb. Vart tog den lokala närpolisen vägen? Och arbetslösheten är lika stor som i omvärlden. EU hindrar oss från att styra vårt land som vi vill.

Listan kan göras längre.

Sverigedemokraterna har i flera val fördubblat sin röstandel. Långt ifrån alla SD-röstande känner sig som utanförstående, men enkäter har visat att pessimistisk framtidssyn hos dem är vanlig. SD har gjort inbrytningar i nya samhällslager. Många känner faktiskt en genuin oro för att vårt land utvecklas åt fel håll, att ”svenskheten” i vårt samhälle till och med går mot sin undergång.

Vi som tycker annorlunda har all anledning att ta de här upplevelserna på stort allvar. Inget är felaktigare än att avfärda 13 procent av valmanskåren som dåligt upplyst och mindre vetande.

Det blir en av de viktigaste uppgifterna för den nya regeringen – liksom det var för den tidigare – att förena de båda verklighetsbilderna. Eller att åtminstone överbrygga dem.