Djurskyddslagen alltför tandlös

Juridik. Skribenten undrar hur djurskyddslagen är tänkt.

Juridik. Skribenten undrar hur djurskyddslagen är tänkt.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ordet fritt2017-10-09 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi i Sverige anser oss ha en mycket god djurhållning och djurskyddslag, men om och om igen kan vi i denna tidning läsa om hur djur vanvårdas. Människor ser, reagerar och anmäler, men oftast händer inget eller det kan gå månader mellan inspektioner och under tiden får djur utstå stort lidande.

Nyligen kunde vi läsa en artikel om hur en ko utsatts för ett lidande så ohyggligt så det är svårt att ta till sig.

Linköpings tingsrätt dömde djurägaren till sex månaders fängelse. Dock ändrades domen till 6 000 kronor i böter eftersom han inte tidigare var straffad.

Samtidigt kan vi läsa att ”länsstyrelsen tidigare vid en oanmäld kontroll på mannens gård hittade djur som var sjuka och kraftigt avmagrade. Flera av djuren var så sjuka att de fick avlivas. 35 djur omhändertogs. Enligt tingsrätten hade nötkreaturen fått för lite foder och utsatts för lidande under flera veckor.”

Tydligen blev det ingen påföljd alls för djur­ägaren denna gång och detta ledde till att han fick strafflindring även nästa gång och något förbud för att få fortsätta att ha djur verkar det inte vara tal om.

Att bryta mot djurskyddslagen verkar i de många fall inte leda till några konsekvenser alls. Varför är den lagen så tandlös jämfört med andra lagar vi måste följa. Utifrån det aktuella fallet skulle det vara intressant att få höra hur en jurist resonerar.