Svar på ”Revolution i pillerform”, Ledare, 13/1.
Problemet med p-piller är inte myter eller rädslor, utan just att det är ett piller och inte en modern metod. Detta piller kan i dag köpas via nätet utan rådgivning, kan hanteras godtyckligt, har dålig resorptionsförmåga och compliance. Enligt studier glömmer 50 procent av p-pilleranvändare ett eller två piller i varje karta. P-piller blir därför ett osäkert preventivmedel. Läkemedelsverket beräknar att nio till tolv kvinnor av hundra som använder pillret under ett år blir gravida. I gruppen abortsökande finner vi p-pilleranvändare på första plats. Att som professor Marie Bixio påstå att om du inte tar piller blir du ofrivilligt gravid är alltså en myt!
Det finns bättre och säkrare alternativ, vilka inte innebär hälsorisker för kvinnan eller påverkar vår miljö lika mycket. Det är en bra trend om p-pilleranvändningen hos unga sjunker till förmån för användning av långtidsverkande medel såsom kopparspiral, hormonspiral eller p-stav. Dessa metoder bör bli förstahandsvalet för den unga kvinnan, enligt nya direktiv från EU och Läkemedelsverket. Kvinnan behöver träffa en rådgivare för att börja eller sluta med metoden. Alltså finns ingen risk för ”glapp” i användningen. Sterilisering eller p-spruta är utmärkt för den som inte önskar fler barn.
För kvinnor som inte har någon metod alls (25 procent), eller inte mår bra med hormoner eller spiral, finns hormonfria alternativ. Symptotermal metod bygger på att kvinnan lär känna sin kropp och identifierar när hennes fruktsamma period börjar och slutar. Det är endast 5–6 dagar i varje menscykel som en kvinna kan bli gravid, resten av tiden är hon ofruktsam. Ny forskning i Heidelberg pekar på en säkerhet jämförbar med spiral och numera finns det appar i ämnet att ladda ner. Alltså kan kvinnan ha full koll på om hon bör avstå från samlag eller använda en barriärmetod.
Alla kvinnor har rätt till information om de moderna och säkra metoderna!