Berga behöver ett attraktivt centrum

Satsningar. Fler bostäder gör att behovet av ett bra stadsdelscentrum växer, skriver Erik Söderberg.

Satsningar. Fler bostäder gör att behovet av ett bra stadsdelscentrum växer, skriver Erik Söderberg.

Foto: Åke Karlsson

Ordet fritt2016-09-28 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Många vill bygga nya lägenheter i Berga” är en glädjande nyhet (Corren 23/9). Berga är en grön stadsdel med närhet till city, en bra cykelled in till stan och goda bussförbindelser, fina grönområden, Tinnerbäcken och närhet till Eklandskapet.

Berga är en stadsdel med en social sammansättning som är utmanande. Därför är det viktigt att satsa på ett bibliotek som idag är så mycket mer än böcker och tidskrifter. Möjligheten att använda datorer är viktig i en stadsdel där det finns ett stort digitalt utanförskap. Kan behovet av samlingslokaler också lösas i samverkan med bibliotek eller på annat sätt skulle det förbättra situationen radikalt för ett aktivt föreningsliv.

Det är glädjande att Preem-macken som står och förfaller sedan flera år äntligen rivs. Låt inte ridhuset stå tomt, utan ersätt det med trygghetsboende för äldre. Området kan också rymma ytterligare en förskola i ett grönt institutionsområde.

Fler bostäder kräver ett attraktivare stadsdelscentrum. Stångåstaden planerade att bygga på Berga centrum med bostäder. Istället såldes centrumet till en privat fastighetsägare som inte inte ens kan hålla snyggt på parkeringsplatsen, asfalten är sprucken. Och någon utveckling av centrum trots många nya bostäder i Berga/Ekkällan syns inte till. Hur får vi ett centrum som blir ett positivt och utvecklande inslag i ett växande Berga?

För övrigt anser jag att Söderleden borde vara fyrfilig mellan Berga centrum och Coop!

Erik Söderberg

Tinnerbäckens S-förening