Banker liknar skojarbransch

Skribenten tycker att bankernas affärsidé har förfelats.

Skribenten tycker att bankernas affärsidé har förfelats.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Ordet fritt2015-02-01 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det fanns en tid då man kunde gå till banken och sätta in sina sparade slantar på ett bankkonto som gav en rimlig ränta. Den tiden är nu förbi. Jag konstaterar nu att det inte längre finns någon ränta på de insatta slantarna. Till och med "förmånskonto" har 0,0 procent ränta i avkastning.

Men låneräntan finns fortfarande kvar även om den är historiskt låg, som man säger. Jag ser det som att om jag hyr ut mina pengar till banken, så får de i sin tur låna ut dessa och mellanskillnaden i ränta blir bankens vinst. En rimlig affärsidé.

Men som det nu är så lånar banken mina pengar helt gratis, och tjänar pengar på detta. Det är ohederligt och orimligt. Jag kan i vissa fall tvingas betala banken för att komma åt mitt kapital, trots att de inte betalar någonting alls för att låna mitt kapital. I stället vurmar man för fondsparande och liknande som inte alltid är så lyckat. Förutom långa bindningstider kan det bli ren förlust.

Efter ett par års fondsparande slutade det för min del med minus 100 kronor efter att skatt på den lilla avkastningen betalats tillsammans med bankens avgifter.

Bankerna framstår dessvärre som en skojarbransch i stället för den självklara och trygga penningförvaltare som vi privatpersoner så väl behöver.

Det har blivit dagts att hitta nya sparformer som åtminstone är bättre än att ha pengarna i byrålådan men inte heller låser kapitalet under många år. Bankerna måste betala rimlig ersättning till de som lånar ut sitt kapital till dem, om de vill behålla sina kunder.