Att skänka är ett fritt val

Jens Garnfeldt. Efter en inledande artikel om den danske pastorn 18 juni har diskussionen varit livlig på Correns kultursidor och på Ordet fritt. Alla inlägg finns på Corren.se.

Jens Garnfeldt. Efter en inledande artikel om den danske pastorn 18 juni har diskussionen varit livlig på Correns kultursidor och på Ordet fritt. Alla inlägg finns på Corren.se.

Foto: Kai Rehn

Ordet fritt2014-07-04 06:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Senaste tiden har det skrivits i Corren om en dansk pastor, Jens Garnfeldt. Det började med en artikel av frilansjournalisten Andreas Söderlund. Att granska olika verksamheter är bra och övervägande positivt under förutsättning att granskningen är opartisk. Granskning av som i det här fallet evangelisk verksamhet kan vara extra befogad eftersom den berör männi­skor på livets alla områden. Det hedrar Corren att pastorn själv givits tillfälle att förklara sig, om det nu skall behövas.

Andreas Söderlund tror tydligen inte att bedrivandet av evangelisk verksamhet kostar något, utan skall vara helt gratis. Eller kanske han tycker att den skall bekostas med biljettintäkter i likhet med teaterföreställningar etcetera. Nu bekostas ifrågavarande evangeliska verksamhet med helt frivilliga offermedel, och inte med skattemedel. Det står alltså den helt fritt att stödja verksamheten som tycker att den är värdefull. Den som inte är godtrogen utan girigt avstår från att offra kan ju göra så.

Det är emellertid allmänt bekant att lika tomhänta som vi kommer till jorden lämnar vi den. Enligt pastorn själv ägnade han ju cirka 1,5 timmar av de sammanlagt 17 timmarna av verksamheten i Jönköping åt att tala om kollekten.

All verksamhet kostar pengar och min erfarenhet är att företagsledare och ledare för olika organisationer ägnar oerhört mycket tid till att inbringa inkomster.

Så till de berörda i frågan om helande, de sjuka, som de flesta debattörer glömmer bort. Har de sjuka som behöver hjälp rätt till att söka helande? De som kanske drabbats av kronisk sjukdom och inte kunnat få hjälp av vår medicinska sjukvård, som är Guds redskap till människans tjänst. Det är ju inte så svårt att vara emot ett övernaturligt ingripande när man själv är frisk som en nötkärna. Bibeln lär att Jesus när han gick här på jorden botade många sjuka. Han sa själv att de gärningar han gjorde var hans fars gärningar, alltså Guds.

De pastorer som är engagerade i evangelisk verksamhet och inte tror på ett Guds helande borde packa ihop sin kappsäck och ägna sig åt annat arbete.

Eller har det kanske kommit ut en ny 2014:s bibel­översättning, som jag inte känner till, som säger att Gud inte längre kan göra det som för oss människor verkar övernaturligt?