Asylprövningarna är en rättsskandal

Brister. Många av Migrationsverkets utredningar håller dålig kvalitet, skriver Malin Ström.

Brister. Många av Migrationsverkets utredningar håller dålig kvalitet, skriver Malin Ström.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Ordet fritt2018-02-13 15:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Sårbar framtid när känslor får styra", 13/2.

Harriet Larsson, jag vill gärna hjälpa dig att få mer kunskap om asylrätt och eftersom du lyfter åldersfrågan, så kan vi börja där.

Enligt EU:s asylprocedurdirektiv artikel 31 punkt 3 ska medlemsstaterna säkerställa “att prövningsförfarandet avslutas inom sex månader från det att ansökan lämnats in”. Om ärendet involverar komplicerade faktiska och/eller rättsliga omständigheter så kan handläggningstiden förlängas upp till 15 månader utan att Sverige bryter mot EU:s asylprocedurdirektiv. Siffror från Migrationsverket visar att de som fått beslut under 2018 i genomsnitt väntat i över 25 månader (773 dagar) på beslut – vilket innebär att Sverige brutit mot EU:s asylprocedurdirektiv artikel 31 punkt 3.

Att asylsökande åldras under 773 dagars handläggningstid är en aspekt som våra politiker – och även du Harriet – får räkna med.

Vi vet att:

- många ungdomar blir uppskrivna i ålder utan medicinska utredningar

- många ungdomar blir uppskrivna i ålder efter att ha genomgått medicinska åldersutredningar, vilka vid inhämtade av second opinions ansetts felaktiga

- medicinska åldersbedömningar med tvetydiga resultat nästan alltid leder till åldersuppskrivningar – trots att UNHCR:s riktlinjer gällande åldersbedömningar anger att en individ ska betraktas som barn när det är osäkert om individen är underårig eller inte

Personal på Migrationsverket larmar om allvarliga brister i verksamheten. Interna granskningar på visar att ärenden inte utreds tillräckligt och innehåller stora brister. Migrationsdomstolarna ändrar en växande andel av Migrationsverkets beslut och förklarar det med att utredningarna från Migrationsverket är otillräckliga och bristfälliga.

En viktig fråga inför valet i september är: Hur kan en svensk myndighet som Migrationsverket få göra asylprövningar med så stor rättsosäkerhet utan att det anses vara något annat än en rättsskandal?

En fråga till dig Harriet Larsson är vad du anser är fakta och förnuft i denna fråga?

Malin Ström

samordnare, Nyanlända Unga i Östergötland