Var Martin Luther en folkbildare? Lärde han oss rent av att läsa? Har han något att lära oss idag? Luthers berömda teser spikades sannolikt inte upp på dörren till slottskyrkan i Wittenberg i oktober 1517. Historieprofessor Dick Harrison menar däremot att Luther i ett brev till ärkebiskopen i Maintz bifogade sina 95 teser. Teserna är en protest mot att fattiga människor inte har råd att betala för syndernas förlåtelse genom att köpa avlatsbrev. Protesten är riktad mot påven Leo X och kurfursten Albrecht av Magdeburg. Dessa mäktiga herrar lägger själva beslag på pengarna de fått för sin avlatshandel och delar på dem. Teserna är skrivna på latin, men översätts till tyska för att kunna läsas av vanligt folk. Luther anser att Guds förlåtelse och nåd är gratis.
Martin Luthers 1500-talsteser är en revolt mot dåtidens makthavare. Ändå uppfattas Luther ofta som den som haft piskan på folket i generationer. När reformatorn Luther drar ut på den tyska landsbygden, upptäcker han stor okunnighet i den kristna läran. För att råda bot på okunnigheten skriver han sin lilla katekes. Den lilla katekesen får stort inflytande även i Sverige.
Den utnyttjas som lärobok i söndagsskolan och vid konfirmationen. I folkskolan används den lilla katekesen som teologiskt undervisningsmedel, med krav på att lära sig texterna utantill. Även församlingsborna utsätts för husförhör i hemmet. Varje familjefar ansvarar för att hushållets medlemmar lär sig läsa kyrkans texter. Först år 1919 upphör kravet att svenska folket ska lära sig Luthers katekes utantill. Säga vad man vill om den tvångsmässiga läsningen av av bibeltexter. Katekesen kan ha varit vägen till att lära sig läsa? Själva upprinnelsen till tidig läskunnighet i vår del av världen?
Läskunnigheten och läsförståelsen vid internationella kunskapsmätningar i vår tid, visar att vi är medelmåttor i jämförelse med övriga OECD-länder. Men dagens ungdomar skulle knappast bli bättre av tvångsmässig lästräning av bibeltexter. Däremot borde lustfylld läsning vara schemalagd och lika självklar som daglig motion i den svenska skolan.