Vägen till god hälsa

Sola gärna, men med måtta förstås.

Sola gärna, men med måtta förstås.

Foto: Alastair Grant

Linköping2014-04-14 06:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vill alla ha god hälsa och leva länge. Ärftliga faktorer spelar stor roll. Helst bör man ha föräldrar som varit friska och långlivade. Det vi själva kan påverka är livsstil. Men det är inte lätt att veta vad som är bra. Larmrapporter och ”vetenskapliga resultat” haglar, icke sällan motstridiga.

Under senare år har vi överösts med varningar för solens skadliga effekt. Överdrivet solande ökar tveklöst risken för hudcancer, men kampanjen har bortsett från nackdelarna med att folk blir överdrivet skrämda. Sol på huden ger oss cirka 80 procent av vårt D-vitamin. D-vitaminbrist spelar roll för immunförsvar och flera sjukdomar, möjligen för flera autoimmuna sjukdomar exempelvis typ 1 diabetes vars frekvens vackert följer spridningsområdet för ”engelska sjukan” (svår D-vitaminbrist) förr.

Nu visar en studie på kvinnor som följts i 20 år, att de som angav att de undvek aktivt solande drabbades av dubbelt högre dödlighet. Så nu är det fritt fram för solarierna igen?! Nej, men vi vet både nu, och tidigare, att ytterligheter är inte bra!

Utan att exakt definiera vad som är ”naturligt” för människan, så vågar vi nog utan medicinsk vetenskap påstå att människokroppen är gjord för att inte bara tänka utan även arbeta fysiskt (= fysisk aktivitet är bra), vanligtvis utomhus (= frisk luft och lite ljus är bra), äta lagom mycket av varierad kost för att få i sig energi, byggstenar för att reparera kroppen, vitaminer och mineraler, och rätt sammansättning av bakteriefloran i tarmen. (Vad som är bra och lagom mat kräver en egen artikel!)

Gifter bör undvikas (= tobak, alkohol, droger). Sen förväntas vi reproducera oss (= älska varandra) och ta hand om våra barn (barn ska vara älskade och trygga!).

Vi får gärna umgås lite i närmsta kretsen/flocken (= socialt nätverk ). Och efter arbete och kärlek förväntas vi sova gott om natten (det vill säga inte sitta uppe vid datorer, eller väckas av smartphones).

”Potäterna, freden och vaccinet”, tidig mödra- och barnhälsovård, och bättre social standard har varit avgörande för bättre hälsa och livslängd. Sjukvårdens roll är viktig på marginalen. Din roll: Lev sunt!