Angående artikel i Corren 13 juli. I Sverige kan vi med rätta vara stolta över vår demokrati. Vi medborgare kan vart fjärde år utöva vår makt i fria val. Vi väljer då vilka politiker vi kan anförtro att styra landet i riksdag, landsting och kommuner. Varje medborgare kan också ta sitt samhällsansvar genom att engagera sig politiskt eller på andra sätt för att främja demokratin. Den medborgare som inte är nöjd med hur ett ärende har behandlats kan alltid vända sig till någon politiker för att diskutera saken, för att klaga, överklaga eller för att åtminstone få en förklaring till beslutet. Enskilda människors kontakter med politiker brukar fungera hyggligt och man kan nå fram även om det inte alltid blir som man vill.
Men i en demokrati finns det många sätt att utöva sin makt. Det är till exempel enkelt att inte besvara medborgares frågor som inkommer via telefonsamtal, brev eller mail. När en fråga blir besvärlig kan man bara underlåta att behandla den. Den medborgare som skriver till myndigheten får inget svar. Det finns ingen att kontakta. Medborgaren vet inte ens om någon har tagit del av det man skrivit. Myndigheten gör sig onåbar. Det är effektivt och ingen kommer åt det.
Correns artikel 13/7 berättar om hur Wiaholms Garvaregård i Falerum skakar sönder därför att alltför tunga tåg trafikerar järnvägen. Det är ett tydligt exempel på denna tysta makt. Ägarna till dessa kulturbyggnader får inga svar på sina skrivelser. Det är viktigt med järnvägstrafiken så därför väljer myndigheterna att tiga ihjäl frågan. Ingen begär att trafiken ska upphöra utan att konsekvenserna ska mildras genom tekniska åtgärder och förstärkningsarbeten. Men inga svar kommer, ingen kontakt. Varken kommunen eller Banverket hör av sig för att ens diskutera frågan.
Detta är ett problem för oss alla och inte bara för ägarna till Wiaholms Garvaregård i Falerum. Det är ett vanligt sätt att utöva makt och på så sätt åsidosätta demokrati. Rätten för medborgare att yttra sig och att få ett svar från makthavarna är grunden för demokrati. Dessa makthavare kan vara politiker eller tjänstemän. Det är ändå ett oskick att inte besvara brev, mail eller telefonsamtal.
Politiker framhåller gärna hur viktigt det är med kultur. Wiaholms Garvaregård har återställts i sitt ursprungliga skick och gjorts tillgänglig för allmänheten. Den är en spännande del av vår industrihistoria. Detta arbete har tagit många år och har gjorts helt ideellt av de nuvarande ägarna. Det är en kulturgärning. Kommunen, Länstyrelsen, Banverket, någon minister eller vilken myndighet det nu berör har skyldighet att besvara medborgares frågor. Hallå myndigheterna – har ni lagt ner verksamheten?